Twój maluszek nie przepada za cukinią, a chciałabyś mu ją podać? Masz cukinię i nie za bardzo wiesz co z nią zrobić? A może oboje macie ochotę na coś słodkiego?
Jeżeli na przynajmniej jedno z podwyższysz pytań odpowiedziałaś „tak” to mam dla Ciebie coś pysznego. Niedawno proponowałam Placuszki ziemniaczane z cukinią. Myślę, że i tym razem będzie smakowało Tobie, dziecku i całej rodzinie. Idealnie wkomponuje się na deser czy słodką przekąskę do kawy. O czym mowa? O pysznych, mięciutkich ciasteczkach z cukinią i czekoladą. Robi się je bardzo szybko. Wyglądem trochę przypominają pieguski jednak są zdecydowanie bardziej miękkie. Idealna przekąska dla dzieci np. na przyjęcie urodzinowe.
Składniki:
- 100 g miękkiego masła
- 1,5 szklanki startej na dużych oczkach cukinii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 szklanka pokrojonej w kostkę czekolady (1,5 tabliczki: ja użyłam 1 tabliczkę czekolady z bakaliami i pół gorzkiej czekolady)
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki
Sposób przygotowania:
- Ubij masło z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym. Następnie dodaj jajko i ubijaj do połączenia się składników.
- Stopniowo dodawaj mąkę, proszek do pieczenia i cukinię. Miksuj do połączenia się składników.
- Dodaj czekoladę i ubijaj na wolniejszych obrotach.
- Z masy za pomocą łyżki formuj małe kuleczki i wykładaj je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.