Czekolada…mniam! Czy znasz kogoś kto nie lubi czekolady? Ja nie! Dlatego gwarantuję Ci, że osoba którą poczęstujesz tym ciastkiem zrobi dla Ciebie wszystko 🙂 Czekolada czyli podstawowy składnik naszego ciasta poprawia nastrój, wydziela endorfiny czyli hormony szczęścia, a w naszym cieście jest jej naprawdę sporo. Co do samego ciasta to w kilku słowach mogłabym określić, że jest: pyszne, sycące, wilgotne i intensywnie czekoladowe. Tą czekoladę wyczuwa się w każdym kęsie. Szybkie do zrobienia i idealne na każdą okazję. Koniecznie wypróbuj i daj znać jak szybko zniknęło ze stołu 🙂
Składniki:
- 4 jajka
- około 3/4 szklanki cukru (150 g)
- pół szklanki mąki (80 g)
- masło (200g)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
- W kąpieli wodnej rozpuścić dwie tabliczki czekolady wraz z kostką masła.
- Jajka wraz z cukrem ubić mikserem na gładką masę. Następnie dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i miksować na wolniejszych obrotach do połączenia się składników.
- Do masy stopniowo dodawać rozpuszczoną z masłem czekoladę i dalej ubijać.
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej masę.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut.
- Polewę przygotować z pozostałej nam tabliczki czekolady i mleka. W tym celu rozpuścić 3/4 tabliczki czekolady w garnuszku wraz z dwoma łyżkami mleka. Nie doprowadzić do gotowania, jedynie rozpuścić i podgrzać wspomniane składniki. Gdy polewa będzie miała płynną konsystencję polać nią ciasto.
- Pozostałe kostki czekolady można pokruszyć na ciasto.