Pyszne ciasto czekoladowe

Czekolada…mniam! Czy znasz kogoś kto nie lubi czekolady? Ja nie! Dlatego gwarantuję Ci, że osoba którą poczęstujesz tym ciastkiem zrobi dla Ciebie wszystko 🙂 Czekolada czyli podstawowy składnik naszego ciasta poprawia nastrój, wydziela endorfiny czyli hormony szczęścia, a w naszym cieście jest jej naprawdę sporo. Co do samego ciasta to w kilku słowach mogłabym określić, że jest: pyszne, sycące, wilgotne i intensywnie czekoladowe. Tą czekoladę wyczuwa się w każdym kęsie. Szybkie do zrobienia i idealne na każdą okazję. Koniecznie wypróbuj i daj znać jak szybko zniknęło ze stołu 🙂

Składniki:

  • 4 jajka
  • około 3/4 szklanki cukru (150 g)
  • pół szklanki mąki (80 g)
  • masło (200g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

  1. W kąpieli wodnej rozpuścić dwie tabliczki czekolady wraz z kostką masła.
  2. Jajka wraz z cukrem ubić mikserem na gładką masę. Następnie dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i miksować na wolniejszych obrotach do połączenia się składników.
  3. Do masy stopniowo dodawać rozpuszczoną z masłem czekoladę i dalej ubijać.
  4. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej masę.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut.
  6. Polewę przygotować z pozostałej nam tabliczki czekolady i mleka. W tym celu rozpuścić 3/4 tabliczki czekolady w garnuszku wraz z dwoma łyżkami mleka. Nie doprowadzić do gotowania, jedynie rozpuścić i podgrzać wspomniane składniki. Gdy polewa będzie miała płynną konsystencję polać nią ciasto.
  7. Pozostałe kostki czekolady można pokruszyć na ciasto.

SMACZNEGO!

Najpewniej zainteresuje Cię też: