Ciasto wiewiórka

Wiewiórka to idealne ciasto na jesienne i zimowe wieczory. Połączenie jabłek, cynamonu i orzechów jest wprost rewelacyjne. Polecam bo jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ciasto jest pyszne, miękkie i puszyste więc na pewno szybko zniknie z Waszych stołów.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 2-3 jabłka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować formę do pieczenia, wysmarować margaryną i podsypać mąką.
  2. Posiekać orzechy. Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  3. Jajka ubić na puszystą pianę, następnie dodać cukier i cukier wanilinowy.
  4. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodę i cynamon.
  5. Wlewać bardzo powoli olej, cały czas miksując.
  6. Dodać jabłka i orzechy i wymieszać drewnianą łyżką.
  7. Przełożyć ciasto do formy, włożyć do nagrzanego do 180 stopni  piekarnika i piec około 40-50 min.
  8. Po ostygnięciu ciasto posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!

Chcesz poznać więcej praktycznych rad doświadczonych mam?

Dzięki moim wpisom oraz komentarzom setek mam Twoje macierzyństwo będzie łatwiejsze! :-)

  • Wyślę Ci najnowsze artykuły + unikalne treści tylko dla czytelników newslettera

Najpewniej zainteresuje Cię też:

  • Faktycznie wydaje się proste i wydaje mi się, że nawet już kiedyś widziałam, jak ktoś je piekł. Muszę wypróbować 🙂
    Myślisz, że można też zetrzeć jabłka na tarce, czy wtedy nie będzie dobrze smakowało?

    • Myślę, że można też zetrzeć chociaż wydaje mi się, że pokrojone w małą kostkę będą bardziej wyczuwalne, a są przecież jednym z głównych składników ciasta. Jak już to zdecydowałabym się pół jabłek w kostce i pół starte.