Przepis na te pyszne buraczane muffinki podesłał mi któregoś dnia mąż. Szybko spisałam potrzebne składniki i udałam się do sklepu po produkty. Późnym popołudniem wspólnie nie mogliśmy się im oprzeć. Nie myśl, że tylko my – ulubieńcy wszelkich słodkości, ale również Wiktorek zajadał się nimi, aż miło było patrzeć. Na prawdę świetny przepis z użyciem buraków bogatych w błonnik, kwas foliowy, żelazo, wapń, potas, i całe mnóstwo innych wartościowych pierwiastków. Jeżeli Twoje dziecko nie przepada za warzywami to jest to świetny sposób na przemycenie ich w deserze. Spróbuj bo warto!
Składniki (12 muffinek):
- 2 duże buraki (będziemy potrzebować około 350 ml puree z buraków)
- 260 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 35 g kakao
- 150 g drobnego cukru (caster sugar)
- 2 jajka, roztrzepane
- 80 ml oleju
- 80 ml maślanki lub kefiru
- cukier puder lub kilka kostek czekolady deserowej
Sposób przygotowania:
- Buraki ugotować do miękkości, ostudzić, obrać. Następnie zblendować, by osiągnąć około 350 ml puree (około 1,5 szklanki). Można też użyć pieczonych buraków (podobno wtedy muffinki są jeszcze lepsze).
- Do naczynia wsypać suche składniki i dokładnie wymieszać. Dodać puree z buraków i pozostałe składniki. Wymieszać do połączenia. Można również wymieszać za pomocą miksera, miksując na niskich obrotach.
- Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i nałożyć do nich ciasta.
- Piec około 25 minut w temperaturze 180ºC.
- Gotowe muffinki posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą z dodatkiem niewielkiej ilości mleka.
SMACZNEGO!!
Spróbuj też: Muffinki dyniowe