Muffinki kakaowe z buraczkami

Przepis na te pyszne buraczane muffinki podesłał mi któregoś dnia mąż. Szybko spisałam potrzebne składniki i udałam się do sklepu po produkty. Późnym popołudniem wspólnie nie mogliśmy się im oprzeć. Nie myśl, że tylko my – ulubieńcy wszelkich słodkości, ale również Wiktorek zajadał się nimi, aż miło było patrzeć. Na prawdę świetny przepis z użyciem buraków bogatych w błonnik, kwas foliowy, żelazo, wapń, potas, i całe mnóstwo innych wartościowych pierwiastków. Jeżeli Twoje dziecko nie przepada za warzywami to jest to świetny sposób na przemycenie ich w deserze. Spróbuj bo warto!

Składniki (12 muffinek):

  • 2 duże buraki (będziemy potrzebować około 350 ml puree z buraków)
  • 260 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 35 g kakao
  • 150 g drobnego cukru (caster sugar)
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 80 ml oleju
  • 80 ml maślanki lub kefiru
  • cukier puder lub kilka kostek czekolady deserowej

Sposób przygotowania:

  1. Buraki ugotować do miękkości, ostudzić, obrać. Następnie zblendować, by osiągnąć około 350 ml puree (około 1,5 szklanki). Można też użyć pieczonych buraków (podobno wtedy muffinki są jeszcze lepsze).
  2. Do naczynia wsypać suche składniki i dokładnie wymieszać. Dodać puree z buraków i pozostałe składniki. Wymieszać do połączenia. Można również wymieszać za pomocą miksera, miksując na niskich obrotach.
  3. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i nałożyć do nich ciasta.
  4. Piec około 25 minut w temperaturze 180ºC.
  5. Gotowe muffinki posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą z dodatkiem niewielkiej ilości mleka.

SMACZNEGO!!

Spróbuj też: Muffinki dyniowe

Chcesz poznać więcej praktycznych rad doświadczonych mam?

Dzięki moim wpisom oraz komentarzom setek mam Twoje macierzyństwo będzie łatwiejsze! :-)

  • Wyślę Ci najnowsze artykuły + unikalne treści tylko dla czytelników newslettera

Najpewniej zainteresuje Cię też:

  • Wszędzie ostatnio kuszą tymi buraczkami na słodka – muszę spróbować

  • Fajne! Spróbuję 🙂

  • Nature by Me

    Super! Szukałam właśnie przepisu na jakieś słodkości z burakami. Wymienię tylko mąkę pszenną na orkiszowa i lecę po buraki ;). Robiłam już z dynią i marchewka i były przepyszne! Została mi jeszcze cukinia.

    • Ooo jestem ciekawa tych z dynią i cukinią. Masz jakiś sprawdzony przepis?

      • Nature by Me

        Robię z tego przepisu z ‚malymi’ modyfikacjami 🙂 (przepis na stronie mojkulinarnypamietnik)

        • Dzięki! Ja generalnie uwielbiam ciasta z warzywami więc na pewno będę próbowała je piec i umieszczać wyniki mojej pracy na blogu także zapraszam 🙂

  • Anna B

    Dobrze wyglądają, jestem ciekawa smaku.

  • jestem strasznie ciekawa ich smaku. Koniecznie muszę je wypróbować:*

  • Klaudynka

    Uwielbiam chyba wszystkie kombinacje dotyczące muffinek. Koniecznie muszę spróbować

  • Karolcia B.

    Zrobione. Wyszły bardzo smaczne, a buraków prawie wcale nie czułam, fajny przepis.

    • Cieszę się, że smakowały 🙂 Polecam wypróbowanie przepisów na inne ciasta 🙂

      • Karolcia B.

        Mam zamiar zrobić jeszcze na imieniny męża te Pagórki Jabłkowe, bo fajnie wygląda, a mąż bardzo lubi szarlotkę więc może to też mu będzie smakować

  • Z burakami nigdy nie robiłam, ciekawi mnie smak. Wypróbuje przepis 🙂

    • Wypróbuj bo są bardzo dobre! Bruki są praktycznie niewyczuwalne. Ja dostałam przepis na około 330 ml buraków, mi wyszło trochę więcej puree i dałam całość i muffinki wyszły pyszne.

  • ajlin.pl

    Wyglądają super, muszę wypróbować 🙂