Sezon na truskawki już niedługo… Ja jednak posiadając zapas truskawek w zamrażalniku postanowiłam poczuć już teraz smak i zapach lata! Biszkopt z truskawkową pianką to łatwe w wykonaniu, tanie i bardzo pyszne ciasto. Biszkopt można przygotować sobie wcześniej, a później zrobić tylko piankę, włożyć do lodówki, chwile poczekać i gotowe, możemy rozkoszować się puszystym biszkoptem, słodkimi truskawkami i rewelacyjną pianką. A właśnie jeżeli chodzi o biszkopt, który czasami potrafi nam spłatać figle i opaść, a tego oczywiście nie chcemy więc polecam skorzystać z przepisu na tak zwany „rzucany biszkopt” który podobno zawsze wychodzi. No i mi wyszedł! Tak, tak to nie żart po upieczeniu, wyjmujemy biszkopt z piekarnika i rzucamy nim o podłogę z wysokości około 40 cm 🙂 Sprawdźcie same! Gwarantuje, że się uda!
Składniki:
na biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
na piankę truskawkową:
- 500 g truskawek (mogą być mrożone)
- 3 galaretki truskawkowe
- 1,5 szklanki śmietany kremówki
dodatkowo:
- około 500 g truskawek w całości
Sposób przygotowania:
– biszkoptu:
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę (jajka powinny mieć temperaturę pokojową).
- Małymi porcjami dodawać cukier cały czas miksując, a później po kolei żółtka nie przerywając miksowania.
- Następnie dodać mąkę (najlepiej przesianą) i wymieszać drewnianą łyżką bądź szpatułką aż do połączenia się składników. Nie miksować, dzięki temu uzyskamy puszysty biszkopt.
- Ciasto delikatnie przełożyć na blachę natłuszczoną i obsypaną mąką.
- Piec w temperaturze 170°C przez około 40 min, do suchego patyczka.
- Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i rzucić o podłogę z wysokości około 40 cm. Wystudzić w temperaturze pokojowej.
– pianki truskawkowej:
- Galaretki rozpuścić w 4 szklankach zagotowanej, wrzącej wody i odstawić do ostygnięcia.
- Truskawki (500 g) miksować razem ze śmietaną.
- Pozostałe 500 g truskawek w całości ułożyć na biszkopcie.
- Tężejącą, ostygnięta galaretkę dodać do truskawek zmiksowanych ze śmietaną i dalej miksować, aż do uzyskania delikatnie sztywnej masy.
- Masę delikatnie wylać na biszkopt z truskawkami.
- Chłodzić w lodówce do momentu zastygnięcia masy.