Muffinki dyniowe

Sezon dyniowy w pełni! Za to najbardziej lubię ten czas, że wszędzie widzę wysyp większych, mniejszych, pomarańczowych, czerwonych czy żółtych dyń. Ostatnio Tomek wrócił do domu, położył mi na stole piękną, czerwoną dynię i powiedział „Zrób coś pysznego”. Wybór padł na malutkie, wilgotne, zdrowe i pyszne muffinki. Są idealne na tę porę roku. Szklanka gorącego mleka lub kakao może stanowić świetne uzupełnienie ich smaku. Gwarantuję, że nie tylko Tobie przypadną do gustu, ale również Twoim maluchom. Myślę, że muffinki dyniowe mogą być świetną alternatywą drugiego śniadania czy podwieczorku. Do kawy możesz delikatnie oprószyć cukrem pudrem, ale i bez niego smakują wyśmienicie. No dobra, ale jak zrobić te pyszne muffinki dyniowe? Przepis poniżej 😉

muffinki-dyniowe-1

Składniki:

  • 2 szklanki pokrojonej w drobną kostkę dyni
  • 1 średnie jabłko
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • opcjonalnie cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Obraną i pokrojoną w kostkę dynię z niewielką ilością wody poddusić na małym ogniu do miękkości wraz z obranym ze skórki i pokrojonym w kostkę jabłkiem. Następnie zblendować.
  2. Jajko, mąkę i olej miksować. Składniki mokre zmieszać ze sobą w misce i stopniowo przesiewać do masy miksując na wolniejszych obrotach. Na końcu dodać puree z dyni i jabłka.
  3. Gotową masę przełożyć do foremek.
  4. Piec około 20-25 minut w temperaturze 200ºC.
  5. Gotowe muffinki dyniowe można posypać cukrem pudrem.

muffinki-dyniowe-3

muffinki-dyniowe-2

SMACZNEGO!!

P.S. Próbowałaś już Muffinki kakaowe z buraczkami, o których pisałam jakiś czas temu?

Chcesz poznać więcej praktycznych rad doświadczonych mam?

Dzięki moim wpisom oraz komentarzom setek mam Twoje macierzyństwo będzie łatwiejsze! :-)

  • Wyślę Ci najnowsze artykuły + unikalne treści tylko dla czytelników newslettera

Najpewniej zainteresuje Cię też:

  • Małgorzata Jopek

    Takiej wersji jeszcze nigdy nie jadłam 🙂 Akurat napatoczyła mi się do domu wielka dynia i właśnie nie wiedziałam co z nią zrobić…

  • Kamila

    Fajnie wyglądają, podrzucę przepis siostrze, która uwielbia wszelkie wypieki i dam znać jak jej wyszły

  • Wyglądają cudnie, mimo, że dyni nie lubię 🙂

  • Może wypróbuję przepis, jak mi rodzina pozwoli, bo oni chcą tyko w kółko babkę dyniową 🙂

  • Ostatnio zrobiłam muffiny dyniowe, wyszły pyszne, ale miały trochę zakalcowatą formę, te wyglądają na puszyste. Muszę wypróbować. 🙂

    • Moje są wilgotne w środku ze względu na dużą zawartość puree z dyni i jabłka. Można testować, próbować i dostosować ilości puree do odpowiedniej dla nas konsystencji 🙂

  • szkoda, że odstawiam cukier:(

  • Natalia_21

    Już jakiś czas temu zakochałam się w dyni:) Więc z miłości do niej przetestuję ten przepis, bo wygląda mega apetycznie:)

    • Ja też uwielbiam dynię chyba pod każdą postacią 🙂
      Natalio jak wypróbujesz przepis na muffinki to daj znać czy smakowały 🙂