Zupa koperkowa

Zupa koperkowa jest zdrowa, pyszna i łatwa w przygotowaniu. Często możemy ją serwować naszym maluchom. Zwłaszcza teraz kiedy o duży, fajny, zielony i aromatyczny koperek nie trudno. Wiktorkowi posmakowała bardzo, przyznam się szczerze, że ja też ją uwielbiam. W moim przepisie jest użyta śmietana wymiennie na jogurt naturalny (w zależności co mam w lodówce), ale dla dzieci które są alergikami można ten składnik spokojnie pominąć. Myślę, że tą zupkę możemy podawać już najmłodszym maluchom mającym około 7-8 miesięcy, wystarczy ewentualnie zrezygnować z przypraw czy śmietany, a ryż troszkę dłużej pogotować.

Składniki:

  • szyjka z indyka
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • pęczek koperku
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek kolorowego pieprzu
  • jogurt naturalny lub śmietana
  • łyżka masła
  • 1 woreczek ryżu

Sposób przygotowania:

  1. W garnku gotujemy szyjkę z indyka z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego.
  2. Po zszumowaniu dodać warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler, por, cebulę. Marchewkę i pietruszkę kroimy w zapałki, talarki, kostkę, plasterki- według uznania). Dodać ziarenka pieprzu i gotować około 1,5 godziny.
  3. Koperek opłukać i pokroić.
  4. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i podsmażyć na niej koperek. Dodać do zupy razem z ryżem. Gotować jeszcze około 20-30 minut.
  5. Pod koniec gotowania do małego garnka odlać dwie chochelki zupy i w nich rozpuścić śmietanę lub jogurt naturalny, następnie całość wlać do zupy.
  6. Zupkę serwować posypaną jeszcze odrobiną świeżego koperku.

SMACZNEGO!!

Chcesz poznać więcej praktycznych rad doświadczonych mam?

Dzięki moim wpisom oraz komentarzom setek mam Twoje macierzyństwo będzie łatwiejsze! :-)

  • Wyślę Ci najnowsze artykuły + unikalne treści tylko dla czytelników newslettera

Najpewniej zainteresuje Cię też: