Tiramisu – ciasto na śniadanie?

Tiramisu czyli drugie śniadanie Włochów. I jak tu ich nie kochać? Biszkopty nasączone mocną kawą i likierem amaretto przykryte pyszną masą z serków mascarpone, a to wszystko posypane gorzkim kakao. Ślinka cieknie co? Tiramisu zdecydowanie należy do jednych z moich ulubionych deserów. Podany schłodzony z lodówki idealnie komponuje się z dobrą kawą zwłaszcza w tych letnich miesiącach. To jak próbujesz swoich sił? Gwarantuję, że deser ten wykonuje się łatwo, szybko i przyjemnie. Jednak każe na siebie trochę poczekać ponieważ wymaga co najmniej 4, 5 godzin w lodówce, a najlepiej zostawić je tam na całą noc.

Składniki:

  • 2 paczki podłużnych biszkoptów
  • 3 opakowania schłodzonego serka mascaropne po 250g
  • 5 jajek
  • 5 płaskich łyżek cukru
  • kubek mocnej kawy (najlepiej z ekspresu, ale może być też rozpuszczalna)
  • kieliszek likieru amaretto (50-60 ml)
  • szczypta soli
  • kakao do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować kawę i odstawić do ostygnięcia.
  2. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą, puszystą pianę. Stopniowo dodawać do niej schłodzony serek mascarpone i miksować do połączenia się składników.
  3. W osobnym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  4. Pianę z białek delikatnie wmieszać do serowej masy.
  5. Do ostygniętej kawy dodać likier amaretto i całość przelać do szerokiego naczynia tak, aby łatwo się nam moczyło w nim biszkopty.
  6. Biszkopty pojedynczo moczyć w kawie z amaretto i układać obok siebie na blaszce. Można też biszkopty poukładać obok siebie w formie i delikatnie łyżeczką nasączać je kawą.
  7. Na biszkopty wylać połowę masy. Wyrównać. Ponownie poukładać biszkopty nasączone kawą i wylać na nie resztę masy serowej. Wyrównać.
  8. Wstawić do lodówki co najmniej na 4 godziny. Dużo lepiej jednak będzie smakowało gdy deser poleży w lodówce całą noc.
  9. Przed podaniem oprószyć kakao. Można też zetrzeć i posypać gorzką czekoladą.

SMACZNEGO!!

Najpewniej zainteresuje Cię też:

35 komentarzy

  1. karina_r pisze:

    Moje ulubione ciastko. Mogłabym jeść codziennie na śniadanie:)

  2. Zwykła Mama pisze:

    Mam podobny przepis na tiramisu – deser który wszyscy lubią i zawsze wychodzi 😉

  3. Oo widzisz. Ja ma ten przepis od siostry i faktycznie ciasto wychodzi przepyszne 🙂

  4. MartynaG.pl pisze:

    Jeden z najlepszych deserów, jakie można zjeść 🙂

  5. OkiemMamy.pl pisze:

    Lubie tiramisu, ale nigdy nie chce mi się go robić, bo potem sama musze go jeść

  6. Jak tylko widzę tiramisu moja buzia od razu się cieszy! Przepadam wprost. Też zamierzam zrobić, ale pod koniec miesiąca – jadę wtedy do mamy i będę miała dostęp do świeżych, ekologicznych jajek 🙂

    • Ja właśnie robiłam też ze świeżutkich jajeczek. Moja mama zawsze jak nas odwiedza to z wielką torbą ekologicznych jajek 🙂 Zdecydowanie ciasta robione na bazie takich jajek są o niebo lepsze od tych robionych na fermowych.

  7. Pychotka, koniecznie muszę wypróbować ten przepis, bo już mi ślinka cieknie 😉

  8. Gosia pisze:

    Tiramisu mogłabym jeść na śniadanie obiad i kolację. Uwielbiam. Kiedyś skradnę Twój przepis.

  9. Wypaplani pisze:

    To będzie pierwsze ciasto, które zrobię jak tylko skończę dietę 😀

  10. o matka ale mnie skusiłaś :d

  11. az zgłodniałam…. kradnę przepis 🙂

  12. Uwielbiam! To ciasto, którego najbardziej brakowało mi w ciąży, bo niby nie można, jak surowe jajka są…

  13. karolina j pisze:

    Warte wypróbowania na niedzielny podwieczorek. Mam tylko nadzieję, że mi wyjdzie.

  14. Basia K. pisze:

    Bardzo lubię i nigdy nie mogę się doczekać aż zastygnie.

  15. Kluskowa Mama pisze:

    Uwielbiam tiramisu <3

  16. Zwykła Matka pisze:

    O rety, ale mi apetytu narobiłaś 🙂 Tyle razy myślalam by je zrobić i jakoś mi się do tej pory nie udało!