Tiramisu czyli drugie śniadanie Włochów. I jak tu ich nie kochać? Biszkopty nasączone mocną kawą i likierem amaretto przykryte pyszną masą z serków mascarpone, a to wszystko posypane gorzkim kakao. Ślinka cieknie co? Tiramisu zdecydowanie należy do jednych z moich ulubionych deserów. Podany schłodzony z lodówki idealnie komponuje się z dobrą kawą zwłaszcza w tych letnich miesiącach. To jak próbujesz swoich sił? Gwarantuję, że deser ten wykonuje się łatwo, szybko i przyjemnie. Jednak każe na siebie trochę poczekać ponieważ wymaga co najmniej 4, 5 godzin w lodówce, a najlepiej zostawić je tam na całą noc.
Składniki:
- 2 paczki podłużnych biszkoptów
- 3 opakowania schłodzonego serka mascaropne po 250g
- 5 jajek
- 5 płaskich łyżek cukru
- kubek mocnej kawy (najlepiej z ekspresu, ale może być też rozpuszczalna)
- kieliszek likieru amaretto (50-60 ml)
- szczypta soli
- kakao do posypania
Sposób przygotowania:
- Przygotować kawę i odstawić do ostygnięcia.
- Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą, puszystą pianę. Stopniowo dodawać do niej schłodzony serek mascarpone i miksować do połączenia się składników.
- W osobnym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Pianę z białek delikatnie wmieszać do serowej masy.
- Do ostygniętej kawy dodać likier amaretto i całość przelać do szerokiego naczynia tak, aby łatwo się nam moczyło w nim biszkopty.
- Biszkopty pojedynczo moczyć w kawie z amaretto i układać obok siebie na blaszce. Można też biszkopty poukładać obok siebie w formie i delikatnie łyżeczką nasączać je kawą.
- Na biszkopty wylać połowę masy. Wyrównać. Ponownie poukładać biszkopty nasączone kawą i wylać na nie resztę masy serowej. Wyrównać.
- Wstawić do lodówki co najmniej na 4 godziny. Dużo lepiej jednak będzie smakowało gdy deser poleży w lodówce całą noc.
- Przed podaniem oprószyć kakao. Można też zetrzeć i posypać gorzką czekoladą.
Moje ulubione ciastko. Mogłabym jeść codziennie na śniadanie:)
Ja z chęcią zjadłabym do dzisiejszej porannej kawy 🙂 Pozdrawiam 🙂
Mam podobny przepis na tiramisu – deser który wszyscy lubią i zawsze wychodzi 😉
U nas też wszyscy bardzo, bardzo lubią 🙂
Oo widzisz. Ja ma ten przepis od siostry i faktycznie ciasto wychodzi przepyszne 🙂
Jeden z najlepszych deserów, jakie można zjeść 🙂
Też uwielbiam 🙂
Lubie tiramisu, ale nigdy nie chce mi się go robić, bo potem sama musze go jeść
Dlaczego sama? Rodzina, znajomi nie przepadają za słodkościami? 🙂
Jak tylko widzę tiramisu moja buzia od razu się cieszy! Przepadam wprost. Też zamierzam zrobić, ale pod koniec miesiąca – jadę wtedy do mamy i będę miała dostęp do świeżych, ekologicznych jajek 🙂
Ja właśnie robiłam też ze świeżutkich jajeczek. Moja mama zawsze jak nas odwiedza to z wielką torbą ekologicznych jajek 🙂 Zdecydowanie ciasta robione na bazie takich jajek są o niebo lepsze od tych robionych na fermowych.
Pychotka, koniecznie muszę wypróbować ten przepis, bo już mi ślinka cieknie 😉
He he 🙂 Daj znać później jak smakowało 🙂
Tiramisu mogłabym jeść na śniadanie obiad i kolację. Uwielbiam. Kiedyś skradnę Twój przepis.
Polecam, polecam 🙂 Jest fantastyczne 🙂
To będzie pierwsze ciasto, które zrobię jak tylko skończę dietę 😀
He he 🙂 kiedy kończysz dietę?
o matka ale mnie skusiłaś :d
To trzeba działać i robić 🙂
az zgłodniałam…. kradnę przepis 🙂
Kradnij, kradnij i zrób jak najszybciej. Gwarantuję zadowolenie 🙂
Uwielbiam! To ciasto, którego najbardziej brakowało mi w ciąży, bo niby nie można, jak surowe jajka są…
Ja też uwielbiam 🙂 i na szczęście odkryłam je już po ciąży 🙂
Warte wypróbowania na niedzielny podwieczorek. Mam tylko nadzieję, że mi wyjdzie.
Karolina i jak? Wyszło? 🙂
Przepis trochę na mnie czekał, zamiast w niedziele popołudniu zrobiłam dopiero w piątek 🙂 Wyszło bardzo dobre, pierwszy raz robiłam i jestem zadowolona. Niestety nie miałam amaretto i nie mogłam nigdzie w pobliżu dostać więc użyłam likieru kawowego też jest dobre tylko trochę mdłe, myślę,że z amaretto byłoby lepsze.
Zdecydowanie ponieważ amaretto delikatnie przełamuje słodycz tego ciasta. Zapewne jednak ciasto zniknęło szybciej niż kazało na siebie czekać prawda? 🙂
Ciasto tak posmakowało mojej rodzince, że dzisiaj robię je już drugi raz 🙂 Pozdrawiam i czekam na więcej fajnych przepisów!
Super! Bardzo się cieszę 🙂
Bardzo lubię i nigdy nie mogę się doczekać aż zastygnie.
Dlatego najlepiej zrobić je późno wieczorem i wtedy będzie idealne do porannej kawki 🙂
Uwielbiam tiramisu <3
Ja też! 🙂 <3
O rety, ale mi apetytu narobiłaś 🙂 Tyle razy myślalam by je zrobić i jakoś mi się do tej pory nie udało!
To mobilizuję Cię do działania bo na prawdę warto 🙂