Tiramisu – ciasto na śniadanie?

Tiramisu czyli drugie śniadanie Włochów. I jak tu ich nie kochać? Biszkopty nasączone mocną kawą i likierem amaretto przykryte pyszną masą z serków mascarpone, a to wszystko posypane gorzkim kakao. Ślinka cieknie co? Tiramisu zdecydowanie należy do jednych z moich ulubionych deserów. Podany schłodzony z lodówki idealnie komponuje się z dobrą kawą zwłaszcza w tych letnich miesiącach. To jak próbujesz swoich sił? Gwarantuję, że deser ten wykonuje się łatwo, szybko i przyjemnie. Jednak każe na siebie trochę poczekać ponieważ wymaga co najmniej 4, 5 godzin w lodówce, a najlepiej zostawić je tam na całą noc.

Składniki:

  • 2 paczki podłużnych biszkoptów
  • 3 opakowania schłodzonego serka mascaropne po 250g
  • 5 jajek
  • 5 płaskich łyżek cukru
  • kubek mocnej kawy (najlepiej z ekspresu, ale może być też rozpuszczalna)
  • kieliszek likieru amaretto (50-60 ml)
  • szczypta soli
  • kakao do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować kawę i odstawić do ostygnięcia.
  2. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą, puszystą pianę. Stopniowo dodawać do niej schłodzony serek mascarpone i miksować do połączenia się składników.
  3. W osobnym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  4. Pianę z białek delikatnie wmieszać do serowej masy.
  5. Do ostygniętej kawy dodać likier amaretto i całość przelać do szerokiego naczynia tak, aby łatwo się nam moczyło w nim biszkopty.
  6. Biszkopty pojedynczo moczyć w kawie z amaretto i układać obok siebie na blaszce. Można też biszkopty poukładać obok siebie w formie i delikatnie łyżeczką nasączać je kawą.
  7. Na biszkopty wylać połowę masy. Wyrównać. Ponownie poukładać biszkopty nasączone kawą i wylać na nie resztę masy serowej. Wyrównać.
  8. Wstawić do lodówki co najmniej na 4 godziny. Dużo lepiej jednak będzie smakowało gdy deser poleży w lodówce całą noc.
  9. Przed podaniem oprószyć kakao. Można też zetrzeć i posypać gorzką czekoladą.

SMACZNEGO!!

Chcesz poznać więcej praktycznych rad doświadczonych mam?

Dzięki moim wpisom oraz komentarzom setek mam Twoje macierzyństwo będzie łatwiejsze! :-)

  • Wyślę Ci najnowsze artykuły + unikalne treści tylko dla czytelników newslettera

Najpewniej zainteresuje Cię też:

  • karina_r

    Moje ulubione ciastko. Mogłabym jeść codziennie na śniadanie:)

  • Zwykła Mama

    Mam podobny przepis na tiramisu – deser który wszyscy lubią i zawsze wychodzi 😉

  • Oo widzisz. Ja ma ten przepis od siostry i faktycznie ciasto wychodzi przepyszne 🙂

  • Jeden z najlepszych deserów, jakie można zjeść 🙂

  • Lubie tiramisu, ale nigdy nie chce mi się go robić, bo potem sama musze go jeść

  • Jak tylko widzę tiramisu moja buzia od razu się cieszy! Przepadam wprost. Też zamierzam zrobić, ale pod koniec miesiąca – jadę wtedy do mamy i będę miała dostęp do świeżych, ekologicznych jajek 🙂

    • Ja właśnie robiłam też ze świeżutkich jajeczek. Moja mama zawsze jak nas odwiedza to z wielką torbą ekologicznych jajek 🙂 Zdecydowanie ciasta robione na bazie takich jajek są o niebo lepsze od tych robionych na fermowych.

  • Pychotka, koniecznie muszę wypróbować ten przepis, bo już mi ślinka cieknie 😉

  • Gosia

    Tiramisu mogłabym jeść na śniadanie obiad i kolację. Uwielbiam. Kiedyś skradnę Twój przepis.

  • To będzie pierwsze ciasto, które zrobię jak tylko skończę dietę 😀

  • o matka ale mnie skusiłaś :d

  • az zgłodniałam…. kradnę przepis 🙂

  • Uwielbiam! To ciasto, którego najbardziej brakowało mi w ciąży, bo niby nie można, jak surowe jajka są…

  • karolina j

    Warte wypróbowania na niedzielny podwieczorek. Mam tylko nadzieję, że mi wyjdzie.

    • Karolina i jak? Wyszło? 🙂

      • karolina j

        Przepis trochę na mnie czekał, zamiast w niedziele popołudniu zrobiłam dopiero w piątek 🙂 Wyszło bardzo dobre, pierwszy raz robiłam i jestem zadowolona. Niestety nie miałam amaretto i nie mogłam nigdzie w pobliżu dostać więc użyłam likieru kawowego też jest dobre tylko trochę mdłe, myślę,że z amaretto byłoby lepsze.

        • Zdecydowanie ponieważ amaretto delikatnie przełamuje słodycz tego ciasta. Zapewne jednak ciasto zniknęło szybciej niż kazało na siebie czekać prawda? 🙂

          • karolina j

            Ciasto tak posmakowało mojej rodzince, że dzisiaj robię je już drugi raz 🙂 Pozdrawiam i czekam na więcej fajnych przepisów!

          • Super! Bardzo się cieszę 🙂

  • Basia K.

    Bardzo lubię i nigdy nie mogę się doczekać aż zastygnie.

  • Uwielbiam tiramisu <3

  • O rety, ale mi apetytu narobiłaś 🙂 Tyle razy myślalam by je zrobić i jakoś mi się do tej pory nie udało!