Błyskawiczne ciasteczka, zarówno w wykonaniu jak i znikaniu ze stołu 🙂 Są tak pyszne, że trudno się im oprzeć. Smakują wyśmienicie zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, jak i na następny dzień i kolejny, kolejny…
Składniki:
- 1 kostka margaryny (polecam Kasię)
- 1 kostka smalcu
- 2 żółtka
- 1 szklanka śmietany
- 2 łyżki octu
- 5 dag drożdży
- 2 cukry wanilinowe
- ok. 1 kg mąki
- marmolada
- cukier puder
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki (oprócz marmolady i cukru pudru) łączymy ze sobą i zagniatamy z nich ciasto (składniki powinny mieć temperaturę pokojową).
- Następnie odrywamy po kawałku, rozwałkowujemy i wycinamy kwadraty za pomocą nożyka do ciasta.
- Na każdy kwadrat nakładamy marmoladę, łapiemy za dwa przeciwległe końce ciasta i mocno zaciskamy.
- Gotowe ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 10-15 min, aż ciasteczka będą złote.
- Na koniec ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.