Za oknem wiatr, deszcz i niestety mało słońca, a to dlatego, że w końcu mamy jesień. Pomimo niższych temperatur ta pora roku zadziwia nas jednak cudownymi kolorami. W domu częściej sięgamy po ciepłą herbatę z sokiem z malin czy pieczone ciasta, które najlepiej smakują jeszcze na ciepło. Dlatego zachęcam Was do wypróbowania przepisu na bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu ciasto ze śliwkami. Składniki na to ciasto zapewne masz wszystkie w domu no może poza śliwkami, których w sklepach o tej porze roku nie brakuje. A więc do dzieła! Zrobisz je błyskawicznie, a poza tym, że cały dom będzie cudownie pachniał, zrobi się cieplej, a Ty pod kocem do herbatki będziesz zajadała pyszne, mięciutkie ciasto ze śliwkami.
Składniki:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- ok. 2,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 kostka margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- cukier puder do posypania
- śliwki
Sposób przygotowania:
- Ubijamy białka z cukrem. Cukru można dać trochę więcej jeżeli lubisz słodkie ciasta.
- Następnie dodajemy żółtka.
- Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym i sodą przesiewamy i dodajemy do reszty.
- Na końcu dodajemy roztopioną, ale przestudzoną margarynę i mieszamy drewnianą łyżką aż do całkowitego połączenia z uzyskaną wcześniej masą.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto, na którym z góry układamy połówki śliwek.
- Ciasto piec około 45-50 minut.
- Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.