Rogaliki drożdżowe z dżemem

Dzisiaj mam dla Ciebie coś wyjątkowego. Co prawda te rogaliki nie należą do najszybszych, ale uwielbiam ciasto drożdżowe. Kojarzy mi się ono z moim rodzinnym domem, a konkretnie ze Świętami Wielkanocnymi kiedy to zawsze moja mama przygotowuje babki drożdżowe. Wstaje wtedy z samego rana, zazwyczaj tak koło 5 i zabiera się za przygotowywanie mojej ulubionej potrawy na stole wielkanocnym – babek drożdżowych. Ostatnio jednak zaskoczyła mnie czymś innymi, a konkretnie delikatnymi, puszystymi i bardzo dobrymi rogalikami drożdżowymi z dżemem wiśniowym. Najlepiej smakują oczywiście świeże, jeszcze delikatnie ciepłe. Oczywiście wedle upodobań nadzieniem może być dżem w Twoim ulubionym smaku, marmolada, a nawet czekolada. Z poniższego przepisu powstaje około 20 rogalików. U nas znikają wszystkie jeszcze tego samego dnia. Mimo, że wymagają trochę czasu i pracy to zdecydowanie warto raz na jakiś czas poświęcić ten czas, aby później delektować się tymi małymi pysznościami.

Składniki:

  • 3 kopiaste szklanki mąki (około 650g)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 1 szklanka mleka (250 ml )
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 100 g roztopionego masła lub margaryny
  • dżem wiśniowy

Sposób przygotowania:

  1. W pierwszej kolejności przygotować rozczyn. Rozkruszone drożdże, jedną łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i około 50 ml mleka wsypać do miski i wymieszać. Przykryć ścierką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 15-2o minut).
  2. Po 15-20 minutach do miski z rozczynem dodać pozostałe składniki: mąkę, jajko, żółtka, cukier, cukier wanilinowy, mleko i sól. Całość dokładnie wymieszać tak, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Na końcu dodać roztopione masło i mieszać drewnianą łyżką do momentu, aż cały tłuszcz wchłonie w ciasto.
  3. Przygotowane ciasto wyłożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką i jeszcze przez chwilę wyrabiać ręką. Ciasto nie może być zbyt luźne dlatego w razie czego podsypać większą ilością mąki. Tak przygotowane ciasto włożyć do miski , przykryć ścierką kuchenną i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
  4. Po pół godziny ciasto ponownie wyłożyć na blat, chwilę wyrabiać i podzielić na dwie równe części. Jedną część ponownie włożyć do miski i przykryć ściereczką. Drugą część ciasta rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Następnie za pomocą radełka wycinać trójkąty. Na podstawę trójkąta nałożyć około łyżeczki dżemu i zwinąć rogalik.
  5. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układać w odstępach uformowane rogaliki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia jeszcze na 20 minut.
  6. Rogaliki przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 20-25 minut.

SMACZNEGO!!

Najpewniej zainteresuje Cię też: