3 bit (bez pieczenia)

Ciasto idealne do zrobienia wtedy kiedy wydaje Ci się, że nie masz na nic czasu. Dlaczego? Bo robi się je szybko i nawet jak przerwiesz w trakcie jego robienie bo dziecko zawoła, że chce siusiu, albo będziesz musiała dokończyć makijaż sylwestrowy to możesz być spokojna na pewno nie wyjdzie Ci zakalec 🙂 Ciasto bez pieczenia, na zimno, najlepiej oczywiście smakuje jak poleży sobie w lodówce kilka godzin, ale i chwilę po zrobieniu smakuje obłędnie.

Składniki:

  • herbatniki (najlepiej kupić jedną większą paczkę, ale można też część herbatników np. jedną warstwę zastąpić krakersami)
  • masa krówkowa kajmak 400 g
  • 150 g masła
  • 750 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu o smaku waniliowym lub śmietankowym
  • ok. 5,6  łyżeczek cukru pudru
  • 400 ml śmietany 36%
  • 1 śmietan fix
  • kilka kostek gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować budyń: 2 opakowania budyniu na 750 ml mleka. Ostudzić.
  2. Do ostudzonego budyniu dodać miękkie masło i cukier puder (ja dodałam 3 kopiaste łyżeczki, ale można dodać więcej jeżeli lubimy słodkie ciasta). Całość miksujemy na gładką, jednolitą masę.
  3. Na blaszce ciasno ułożyć pierwszą warstwę herbatników delikatnie namoczonych w mleku.
  4. W garnuszku podgrzać masę kajmakową i równomiernie rozlać ją na herbatnikach.
  5. Na masę kajmakową ułożyć kolejną warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy masę budyniową i rozsmarować po całości.
  6. Ułożyć kolejną, ostatnią już warstwę herbatników.
  7. Ubić śmietanę z cukrem pudrem (ok. 2,3 łyżeczek) i śmietan fixem na sztywno i wyłożyć na herbatniki.
  8. Na bitą śmietanę zetrzeć gorzką czekoladę.
  9. Włożyć na kilka godzin do lodówki.

Mały skrót:

herbatniki → masa kajmakowa → herbatniki → masa budyniowa → herbatniki → bita śmietana → starta czekolada

SMACZNEGO!!

Chcesz poznać więcej praktycznych rad doświadczonych mam?

Dzięki moim wpisom oraz komentarzom setek mam Twoje macierzyństwo będzie łatwiejsze! :-)

  • Wyślę Ci najnowsze artykuły + unikalne treści tylko dla czytelników newslettera

Najpewniej zainteresuje Cię też:

  • Rewelacyjny pomysł, szczególnie przy małym dziecku. Czegoś takiego szukałam. Zapisuję stronę w ulubionych

  • lucyna

    Mam podobny przepis ciasto jest pycha

  • Magda

    Robiłam ostatnio na sylwestra, nie było czego zbierać 🙂 Nawet okruszki odkurzone!
    Od czasu do czasu można poszaleć, pozdrawiam 🙂

  • Zajrzałam, bo wygląda super apetycznie, a ja akurat piję kawę, przydałoby się takie ciacho! A potem policzyłam kalorie….

    • Myślę, że czasami można sobie pozwolić na małe „grzeszki” 🙂 Zresztą nie wydaje mi się, aby te kalorie mogły Tobie zaszkodzić 🙂

  • łał, musze pokazać mężowi, bo to on u nas w domu jest cake masterem 🙂

    • A Ty się nie skusisz, żeby zrobić? Jest na prawdę banalnie proste i szybkie w wykonaniu.

      • ja bym chętnie zrobiła, ale jeszcze wyjdzie mi lepsze niż jemu – nie mogę go zdetronizować w kwestii wypieków (nawet tych bez pieczenia) bo strzeli na mi kulinarnego focha 😉

  • Kupiłas mnie tym ( bez pieczenia). Niby tyłek rośnie i tego typu frykasy są nie wskazane, ale co tam:-p

  • Ciasto wygląda pysznie:) a smakuje pewnie o niebo lepiej.

  • Mniam, uwielbiam takie przepisy 🙂 ciasto wygląda pysznie! Pozdrawiam

  • uwielbiam to ciasto. Jest idealne i takie jedwabiste

  • Uwielbiam! Robie z troche trudniejszego przepisu i jest obłędne! Musze tez spróbować z Twojego 🙂

    • Spróbuj, spróbuj zwłaszcza jak będziesz miała mało czasu. Ja na razie robię szybkie i łatwe ciasta bo na te bardziej skomplikowane przyjdzie czas jak dziecko mi podrośnie i będę mogła na spokojnie sobie piec:)

  • Zapisuję sobie ten przepis – muszę koniecznie wypróbować. 🙂

  • Ale rozpusta 🙂 🙂