Pyszna szarlotka mojego dzieciństwa

Robiła ją moja babcia, robi ją moja mama, robię ją i ja. Dlaczego? Bo w życiu nie jadłam lepszej szarlotki! Najlepiej smakuje oczywiście na ciepło, można ją też podawać z gałką lodów zwłaszcza jak za oknem mamy takie piękne słońce, ale i bez żadnych dodatków smakuje wyśmienicie. Do nadzienia jabłkowego można dodać także cynamon, ja jednak wolę ją w „tradycyjnej” wersji jaką pamiętam jeszcze z dzieciństwa czyli bez cynamonu. Z czystym sercem polecam Ci przepis, niech idzie w świat i podbija serca i podniebienia innych!

A jeżeli zostało Ci jeszcze jabłek i nie wiesz co z nimi zrobić to polecam wypróbowanie też innego przepisu z jabłkami. Znajdziesz go tutaj.

Składniki:

  • 3 żółtka
  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru x2 (1x do ciasta, 1x do jabłek)
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 12 łyżek mleka
  • 3 łyżki smalcu
  • 3 łyżki margaryny
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Tak przygotowane jabłka podsmażyć z dodatkiem 3/4 szklanki cukru.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na stolnicę. Dodać pozostałe składniki i zagnieść. Ciasto konsystencją ma być luźniejsze niż na pierogi.
  3. Z ciasta uformować kulę i przekroić na dwie równe części. Jedną część rozwałkować i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Na ciasto wyłożyć jabłka i równomiernie rozprowadzić.
  5. Rozwałkować drugą część ciasta i wyłożyć ją na jabłka.
  6. Pozostałe z jajek białka roztrzepać widelcem i posmarować pędzelkiem wierzch ciasta.
  7. Piec 60 minut w temperaturze 180°C.
  8. Dla smaku posypać cukrem pudrem. Dobrze smakują też z gałką lodów waniliowych.

To co? Kawa? Szarlotka?

SMACZNEGO!

Chcesz poznać więcej praktycznych rad doświadczonych mam?

Dzięki moim wpisom oraz komentarzom setek mam Twoje macierzyństwo będzie łatwiejsze! :-)

  • Wyślę Ci najnowsze artykuły + unikalne treści tylko dla czytelników newslettera

Najpewniej zainteresuje Cię też: