Pasta jajeczna

Wszyscy dobrze wiedzą jak ważne w diecie dziecka jest jajko, a przede wszystkim żółtko bogate w wapń, żelazo, fosfor, witaminy z grupy B, cynk oraz bardzo ważne m.in dla rozwoju wzroku kwasy Omega-3. Dlatego na śniadanie oprócz naszej popularnej jajecznicy możemy wprowadzić do diety dziecka jajko w postaci pasty jajecznej. Jej przygotowanie jest bardzo proste, nie zajmuje dużo czasu, a gwarantuję, że nie tylko dziecko będzie się oblizywało po śniadaniu. Spróbujcie też same na świeżej, miękkiej bułeczce. Pycha!

Danie przeznaczone dla dzieci powyżej 12 miesiąca życia. Jeżeli nie zdecydujemy się na dodatek rzodkiewki można taką pastę podać już 11 miesięcznemu niemowlakowi.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 rzodkiewki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • odrobina masła
  • szczypiorek
  • bułka lub bagietka
  • opcjonalnie: natka pietruszki, sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo (ok. 10 min).
  2. Obierz jajka i bardzo dokałdnie rozgnieć widelcem.
  3. Rzodkiewkę zetrzyj na tartce o małych oczkach (możesz w ten sposób zetrzeć też jajka), a szczypiorek bardzo drobno posiekaj.
  4. Do jajek dodaj miękkie masło, jogurt naturalny, rzodkiewkę i szczypiorek i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Opcjonalnie możesz dodać też niewielką ilość drobno pokrojonej natki pietruszki i starszemu dziecku delikatnie doprawić pieprzem i solą.
  5. Pastę jajeczną przełóż na bułkę lub bagietkę. U mnie sprawdziło się też podwanie synkowi pasty jajecznej na łyżeczce.

SMACZNEGO!!

Najpewniej zainteresuje Cię też: