Łopatka z królika z warzywami

Pomysł na bardzo prosty i szybki obiad, w którym główne skrzypce gra królik. Mięsko z królika jest bardzo smaczne, delikatne i lekkostrawne. Dość często polecane w diecie dziecka przez dietetyków ze względu za dużą przyswajalność białka bo aż około 90%! Posiłek idealny dla dzieci już po 10 miesiącu życia. Jeżeli natomiast zdecydujemy się zrezygnować z przypraw i czosnku to możemy zaserwować go już półrocznemu maluchowi.

Jak już gotować to gotować 🙂 Ja zwykle zawsze robię trochę więcej, tak żeby wystarczyło jeszcze na drugi dzień.

Składniki:

  • 3 łopatki z królika
  • 1 większa marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałeczek pora (może być też cebulka)
  • 1 mały liść laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • zioła prowansalskie
  • tymianek
  • odrobina świeżo zmielonego pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Łopatki z królika umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. Warzywa obrać, umyć i pokroić: marchewkę i pietruszkę w plasterki, ziemniaki w kostkę.
  3. Na dno naczynia ułożyć jedną połowę warzyw, delikatnie podlać wodą, dodając liść laurowy i ziele angielskie. Dorzucić delikatnie rozgnieciony ząbek czosnku.
  4. Łopatki delikatnie obsypać ziołami prowansalskimi, tymiankiem i szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.
  5. Następnie przełożyć je do naczynia z warzywami. Z góry na mięso ułożyć drugą połowę warzyw i dolać jeszcze trochę wody.
  6. Całość piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 2 godziny.

SMACZNEGO!!

Najpewniej zainteresuje Cię też: