Pomysł na bardzo prosty i szybki obiad, w którym główne skrzypce gra królik. Mięsko z królika jest bardzo smaczne, delikatne i lekkostrawne. Dość często polecane w diecie dziecka przez dietetyków ze względu za dużą przyswajalność białka bo aż około 90%! Posiłek idealny dla dzieci już po 10 miesiącu życia. Jeżeli natomiast zdecydujemy się zrezygnować z przypraw i czosnku to możemy zaserwować go już półrocznemu maluchowi.
Jak już gotować to gotować 🙂 Ja zwykle zawsze robię trochę więcej, tak żeby wystarczyło jeszcze na drugi dzień.
Składniki:
- 3 łopatki z królika
- 1 większa marchewka
- 1 pietruszka
- 2 ziemniaki
- 1 ząbek czosnku
- kawałeczek pora (może być też cebulka)
- 1 mały liść laurowy
- 1 ziele angielskie
- zioła prowansalskie
- tymianek
- odrobina świeżo zmielonego pieprzu
Sposób przygotowania:
- Łopatki z królika umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Warzywa obrać, umyć i pokroić: marchewkę i pietruszkę w plasterki, ziemniaki w kostkę.
- Na dno naczynia ułożyć jedną połowę warzyw, delikatnie podlać wodą, dodając liść laurowy i ziele angielskie. Dorzucić delikatnie rozgnieciony ząbek czosnku.
- Łopatki delikatnie obsypać ziołami prowansalskimi, tymiankiem i szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.
- Następnie przełożyć je do naczynia z warzywami. Z góry na mięso ułożyć drugą połowę warzyw i dolać jeszcze trochę wody.
- Całość piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 2 godziny.