Muffinki kakaowe z buraczkami

Przepis na te pyszne buraczane muffinki podesłał mi któregoś dnia mąż. Szybko spisałam potrzebne składniki i udałam się do sklepu po produkty. Późnym popołudniem wspólnie nie mogliśmy się im oprzeć. Nie myśl, że tylko my – ulubieńcy wszelkich słodkości, ale również Wiktorek zajadał się nimi, aż miło było patrzeć. Na prawdę świetny przepis z użyciem buraków bogatych w błonnik, kwas foliowy, żelazo, wapń, potas, i całe mnóstwo innych wartościowych pierwiastków. Jeżeli Twoje dziecko nie przepada za warzywami to jest to świetny sposób na przemycenie ich w deserze. Spróbuj bo warto!

Składniki (12 muffinek):

  • 2 duże buraki (będziemy potrzebować około 350 ml puree z buraków)
  • 260 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 35 g kakao
  • 150 g drobnego cukru (caster sugar)
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 80 ml oleju
  • 80 ml maślanki lub kefiru
  • cukier puder lub kilka kostek czekolady deserowej

Sposób przygotowania:

  1. Buraki ugotować do miękkości, ostudzić, obrać. Następnie zblendować, by osiągnąć około 350 ml puree (około 1,5 szklanki). Można też użyć pieczonych buraków (podobno wtedy muffinki są jeszcze lepsze).
  2. Do naczynia wsypać suche składniki i dokładnie wymieszać. Dodać puree z buraków i pozostałe składniki. Wymieszać do połączenia. Można również wymieszać za pomocą miksera, miksując na niskich obrotach.
  3. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i nałożyć do nich ciasta.
  4. Piec około 25 minut w temperaturze 180ºC.
  5. Gotowe muffinki posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą z dodatkiem niewielkiej ilości mleka.

SMACZNEGO!!

Spróbuj też: Muffinki dyniowe

Najpewniej zainteresuje Cię też: