Naleśniki… smak dzieciństwa chyba każdego z nas. Pyszne i delikatne z dodatkiem farszu z białego sera są idealnym pomysłem na kolację, śniadanie, a czasem nawet i obiad. Przy pomocy odpowiednich silikonowych foremek możemy z masy naleśnikowej wyczarować małe cuda. Poniżej przedstawiam przepis na porcję dla całej rodziny, a nawet z zapasem na drugi dzień. W przepisie jednym ze składników jest woda, jeżeli zwykłą wodę zastąpimy wodą gazowaną to dzięki temu ciasto naleśnikowe będzie dużo delikatniejsze.
Składniki:
-na ciasto naleśnikowe:
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody lub wody gazowanej
- 2-3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- ok. 3 szklanek mąki
-na farsz z sera białego:
- kostka (250 g) sera białego półtłustego
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 2-3 łyżeczki cukru pudru
- 3 duże łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
Sposób przygotowania:
- Ubić jajka z solą. Następnie po kolei dodawać pozostałe składniki i miksować, aż do momentu uzyskania jednolitej masy (patrz zdjęcie). Ważne jest to, że masa nie może być ani za rzadka, ani za gęsta tylko powinna się dać łatwo rozlewać na patelni.
- Smażymy z obu stron na złoty kolor na płaskiej patelni z niewielka ilością oleju.
- W oddzielnej misce rozdrabniamy widelcem ser biały, dodajemy żółtko, a następnie pozostałe składniki i dokładnie je ze sobą mieszamy.
- Farsz wykładamy na naleśniki i zawijamy w koperty. Delikatnie podsmażamy najlepiej na maśle. Dla smaku można jeszcze z góry posypać cukrem pudrem.