Naleśniki z białym serem

Naleśniki… smak dzieciństwa chyba każdego z nas. Pyszne i delikatne z dodatkiem farszu z białego sera są idealnym pomysłem na kolację, śniadanie, a czasem nawet i obiad. Przy pomocy odpowiednich silikonowych foremek możemy z masy naleśnikowej wyczarować małe cuda. Poniżej przedstawiam przepis na porcję dla całej rodziny, a nawet z zapasem na drugi dzień. W przepisie jednym ze składników jest woda, jeżeli zwykłą wodę zastąpimy wodą gazowaną to dzięki temu ciasto naleśnikowe będzie dużo delikatniejsze.

Składniki:

-na ciasto naleśnikowe:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody lub wody gazowanej
  • 2-3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • ok. 3 szklanek mąki

-na farsz z sera białego:

  • kostka (250 g) sera białego półtłustego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2-3 łyżeczki cukru pudru
  • 3 duże łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany

Sposób przygotowania:

  1. Ubić jajka z solą. Następnie po kolei dodawać pozostałe składniki i miksować, aż do momentu uzyskania jednolitej masy (patrz zdjęcie). Ważne jest to, że masa nie może być ani za rzadka, ani za gęsta tylko powinna się dać łatwo rozlewać na patelni.
  2. Smażymy z obu stron na złoty kolor na płaskiej patelni z niewielka ilością oleju.
  3. W oddzielnej misce rozdrabniamy widelcem ser biały, dodajemy żółtko, a następnie pozostałe składniki i dokładnie je ze sobą mieszamy.
  4. Farsz wykładamy na naleśniki i zawijamy w koperty. Delikatnie podsmażamy najlepiej na maśle. Dla smaku można jeszcze z góry posypać cukrem pudrem.

A Ty już serwujesz swojemu maluchowi zarumienione naleśniczki?

SMACZNEGO!!

Najpewniej zainteresuje Cię też: