Tiramisu czyli drugie śniadanie Włochów. I jak tu ich nie kochać? Biszkopty nasączone mocną kawą i likierem amaretto przykryte pyszną masą z serków mascarpone, a to wszystko posypane gorzkim kakao. Ślinka cieknie co? Tiramisu zdecydowanie należy do jednych z moich ulubionych deserów. Podany schłodzony z lodówki idealnie komponuje się z dobrą kawą zwłaszcza w tych letnich miesiącach. To jak próbujesz swoich sił? Gwarantuję, że deser ten wykonuje się łatwo, szybko i przyjemnie. Jednak każe na siebie trochę poczekać ponieważ wymaga co najmniej 4, 5 godzin w lodówce, a najlepiej zostawić je tam na całą noc.
Składniki:
- 2 paczki podłużnych biszkoptów
- 3 opakowania schłodzonego serka mascaropne po 250g
- 5 jajek
- 5 płaskich łyżek cukru
- kubek mocnej kawy (najlepiej z ekspresu, ale może być też rozpuszczalna)
- kieliszek likieru amaretto (50-60 ml)
- szczypta soli
- kakao do posypania
Sposób przygotowania:
- Przygotować kawę i odstawić do ostygnięcia.
- Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą, puszystą pianę. Stopniowo dodawać do niej schłodzony serek mascarpone i miksować do połączenia się składników.
- W osobnym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Pianę z białek delikatnie wmieszać do serowej masy.
- Do ostygniętej kawy dodać likier amaretto i całość przelać do szerokiego naczynia tak, aby łatwo się nam moczyło w nim biszkopty.
- Biszkopty pojedynczo moczyć w kawie z amaretto i układać obok siebie na blaszce. Można też biszkopty poukładać obok siebie w formie i delikatnie łyżeczką nasączać je kawą.
- Na biszkopty wylać połowę masy. Wyrównać. Ponownie poukładać biszkopty nasączone kawą i wylać na nie resztę masy serowej. Wyrównać.
- Wstawić do lodówki co najmniej na 4 godziny. Dużo lepiej jednak będzie smakowało gdy deser poleży w lodówce całą noc.
- Przed podaniem oprószyć kakao. Można też zetrzeć i posypać gorzką czekoladą.