Czekoladowe kokosanki

Ulubione ciastka mojego męża, smak jego dzieciństwa. Nieraz opowiadał mi o pysznych, pulchniutkich kokosankach jego babci, które znikały ze stołu w zastraszającym tempie. Pewnie do kokosanek babci Wiktorii jeszcze mi dużo brakuje, jednak staram się jak tylko mogę 🙂 Kokosanki robi się bardzo szybko i myślę, że są bardzo dobrym pomysłem na słodką, urodzinową przekąskę dla dzieci.

Składniki:

na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1/4 mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

na polewę:

  • kostka margaryny (250g)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 5 łyżek gorzkiego kakao
  • około 200 g wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

– biszkoptu:

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę (jajka powinny mieć temperaturę pokojową).
  2. Małymi porcjami dodawać cukier cały czas miksując, a później po kolei żółtka nie przerywając miksowania.
  3. Następnie dodać proszek do pieczenia, mąkę, mąkę ziemniaczaną (najlepiej, aby mąki były przesiane) i wymieszać drewnianą łyżką bądź szpatułką aż do połączenia się składników. Nie miksować, dzięki temu uzyskamy puszysty biszkopt.
  4. Ciasto delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Piec w temperaturze 170°C przez około 45 min, do suchego patyczka.
  6. Wystudzony biszkopt pokroić na małe prostokąty (około 6×4 cm).

– polewy czekoladowej:

  1. W niewielkim garnuszku rozpuścić margarynę.
  2. Następnie dodać mleko i cukier. Na końcu wsypać kakao i cały czas mieszać, aż do połączenia się składników.
  3. Wyłączyć ogień i maczać w tak przygotowanej polewie biszkoptowe prostokąty, a następnie obtoczyć w wiórkach kokosowych.

SMACZNEGO!!

Najpewniej zainteresuje Cię też: