Tiramisu – ciasto na śniadanie?

Tiramisu czyli drugie śniadanie Włochów. I jak tu ich nie kochać? Biszkopty nasączone mocną kawą i likierem amaretto przykryte pyszną masą z serków mascarpone, a to wszystko posypane gorzkim kakao. Ślinka cieknie co? Tiramisu zdecydowanie należy do jednych z moich ulubionych deserów. Podany schłodzony z lodówki idealnie komponuje się z dobrą kawą zwłaszcza w tych letnich miesiącach. To jak próbujesz swoich sił? Gwarantuję, że deser ten wykonuje się łatwo, szybko i przyjemnie. Jednak każe na siebie trochę poczekać ponieważ wymaga co najmniej 4, 5 godzin w lodówce, a najlepiej zostawić je tam na całą noc.

Składniki:

  • 2 paczki podłużnych biszkoptów
  • 3 opakowania schłodzonego serka mascaropne po 250g
  • 5 jajek
  • 5 płaskich łyżek cukru
  • kubek mocnej kawy (najlepiej z ekspresu, ale może być też rozpuszczalna)
  • kieliszek likieru amaretto (50-60 ml)
  • szczypta soli
  • kakao do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować kawę i odstawić do ostygnięcia.
  2. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą, puszystą pianę. Stopniowo dodawać do niej schłodzony serek mascarpone i miksować do połączenia się składników.
  3. W osobnym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  4. Pianę z białek delikatnie wmieszać do serowej masy.
  5. Do ostygniętej kawy dodać likier amaretto i całość przelać do szerokiego naczynia tak, aby łatwo się nam moczyło w nim biszkopty.
  6. Biszkopty pojedynczo moczyć w kawie z amaretto i układać obok siebie na blaszce. Można też biszkopty poukładać obok siebie w formie i delikatnie łyżeczką nasączać je kawą.
  7. Na biszkopty wylać połowę masy. Wyrównać. Ponownie poukładać biszkopty nasączone kawą i wylać na nie resztę masy serowej. Wyrównać.
  8. Wstawić do lodówki co najmniej na 4 godziny. Dużo lepiej jednak będzie smakowało gdy deser poleży w lodówce całą noc.
  9. Przed podaniem oprószyć kakao. Można też zetrzeć i posypać gorzką czekoladą.

SMACZNEGO!!

Najpewniej zainteresuje Cię też: