Szukasz ciekawego pomysłu na obiad dla całej rodziny, który jednocześnie nie będzie trudny w przygotowaniu? Gdzieś tam z tyłu głowy coś Ci podpowiada, że powinno być też zdrowo? Taa Damm!
Oto łatwe, pyszne i jednocześnie zdrowe danie, specjalnie dla Ciebie! 😉
Danie, które uwielbia mój syn, mąż i ja of course to roladki z piersi z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Do tego ryż, kilka kawałków czerwonej papryczki i pyszny, wartościowy obiad gotowy. Roladki nie tylko świetnie wyglądają, ale też pysznie smakują! Są delikatne. To chude mięso drobiowe super sprawdza się dla dzieci. Zaś farsz w postaci jednego z moich ulubionych duetów sprawia, że całość ma to coś. Pisząc „duetów” mam na myśli szpinak i suszone pomidory – genialne połączenie. Całość potraktowana piekarnikiem więc roladki wyszły bardzo lekkie i delikatne.
Często robię dania z drobiu bo jest on łatwy i szybki w przygotowaniu, a w dodatku bogaty w żelazo, cynk, pełnowartościowe białko czy witaminę B12, której nie jesteśmy w stanie dostarczyć z białkiem roślinnym. Co ważne jest lekkostrawny i zawiera dużo mniejszą zawartość tłuszczu w porównaniu z innymi rodzajami mięs. W swoim przepisie nie bez powodu użyłam właśnie piersi z kurczaka, która ze wszystkich rodzajów mięs jest najbogatszym źródłem witaminy PP czyli inaczej witaminy B3 odpowiedzialnej między innymi za prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Poza tym znalazłam sposób aby mieć pewność, że mięso jest bezpieczne i wolne od antybiotyków oraz hormonów. Jaki? Pisałam o tym >> tutaj <<. Z resztą nie bez powodu dietetycy zgodnie wskazują drób jako pierwsze mięso jakie powinno pojawić się w rozszerzanej diecie dziecka.
Dobra, a teraz do dzieła. Przecież roladki drobiowe same się nie zrobią! 😉 Zaczynamy!
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 300g świeżego szpinaku (ewentualnie mrożony)
- 5 – 6 cząstek suszonych pomidorów w oleju
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- sól
- pieprz czarny / pieprz ziołowy
- ryż
- kurkuma
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj i osusz. Każdą pierś przekrój wzdłuż tak aby powstały dwa płaty. Płaty rozbij delikatnie tłuczkiem przez folię spożywczą. Przypraw z obu stron solą i pieprzem (preferuję tu pieprz ziołowy).
- Umyty szpinak podsmaż na maśle wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodaj pokrojone w kostkę suszone pomidory.
- Gotowy farsz wyłóż na całej długości płatów kurczaka i zroluj. Każdą roladkę zawiń w folię spożywczą, a zakręcając końcówki powstaną Ci fajne „cukierki”.
- Cukierki poukładaj na blaszce i wrzuć do piekarnika nagrzanego na 180ºC na 40 minut.
- W międzyczasie ugotuj ryż i dopraw łyżeczką kurkumy.