Roladki z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Szukasz ciekawego pomysłu na obiad dla całej rodziny, który jednocześnie nie będzie trudny w przygotowaniu? Gdzieś tam z tyłu głowy coś Ci podpowiada, że powinno być też zdrowo? Taa Damm!

Oto łatwe, pyszne i jednocześnie zdrowe danie, specjalnie dla Ciebie! 😉

Danie, które uwielbia mój syn, mąż i ja of course to roladki z piersi z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Do tego ryż, kilka kawałków czerwonej papryczki i pyszny, wartościowy obiad gotowy. Roladki nie tylko świetnie wyglądają, ale też pysznie smakują! Są delikatne. To chude mięso drobiowe super sprawdza się dla dzieci. Zaś farsz w postaci jednego z moich ulubionych duetów sprawia, że całość ma to coś. Pisząc „duetów” mam na myśli szpinak i suszone pomidory – genialne połączenie. Całość potraktowana piekarnikiem więc roladki wyszły bardzo lekkie i delikatne.

Często robię dania z drobiu bo jest on łatwy i szybki w przygotowaniu, a w dodatku bogaty w żelazo, cynk, pełnowartościowe białko czy witaminę B12, której nie jesteśmy w stanie dostarczyć z białkiem roślinnym. Co ważne jest lekkostrawny i zawiera dużo mniejszą zawartość tłuszczu w porównaniu z innymi rodzajami mięs. W swoim przepisie nie bez powodu użyłam właśnie piersi z kurczaka, która ze wszystkich rodzajów mięs jest najbogatszym źródłem witaminy PP czyli inaczej witaminy B3 odpowiedzialnej między innymi za prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Poza tym znalazłam sposób aby mieć pewność, że mięso jest bezpieczne i wolne od antybiotyków oraz hormonów. Jaki? Pisałam o tym >> tutaj <<. Z resztą nie bez powodu dietetycy zgodnie wskazują drób jako pierwsze mięso jakie powinno pojawić się w rozszerzanej diecie dziecka.

Dobra, a teraz do dzieła. Przecież roladki drobiowe same się nie zrobią! 😉 Zaczynamy!

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 300g świeżego szpinaku (ewentualnie mrożony)
  • 5 – 6 cząstek suszonych pomidorów w oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz czarny / pieprz ziołowy
  • ryż
  • kurkuma

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj i osusz. Każdą pierś przekrój wzdłuż tak aby powstały dwa płaty. Płaty rozbij delikatnie tłuczkiem przez folię spożywczą. Przypraw z obu stron solą i pieprzem (preferuję tu pieprz ziołowy).
  2. Umyty szpinak podsmaż na maśle wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodaj pokrojone w kostkę suszone pomidory.
  3. Gotowy farsz wyłóż na całej długości płatów kurczaka i zroluj. Każdą roladkę zawiń w folię spożywczą, a zakręcając końcówki powstaną Ci fajne „cukierki”.
  4. Cukierki poukładaj na blaszce i wrzuć do piekarnika nagrzanego na 180ºC na 40 minut.
  5. W międzyczasie ugotuj ryż i dopraw łyżeczką kurkumy.

SMACZNEGO!

Chcesz poznać więcej praktycznych rad doświadczonych mam?

Dzięki moim wpisom oraz komentarzom setek mam Twoje macierzyństwo będzie łatwiejsze! :-)

  • Wyślę Ci najnowsze artykuły + unikalne treści tylko dla czytelników newslettera

Najpewniej zainteresuje Cię też:

  • Super dzieciaczki

    Ale mi smaka narobiłaś 🙂

    • Dzięki Tobie wróciłam do tego przepisu i chyba muszę zrobić w tym tygodniu bo są pyszne i stosunkowo szybko się je robi 🙂

  • Uwielbiam szpinak, a przepisik wygląda smacznie 🙂 Muszę spróbować.

  • Wygląda pysznie, muszę spróbować.

  • Bardzo zachęcający przepis 🙂

  • Magda

    smacznie wygląda ale mam pytanie czy z folią spożywczą wkładamy do piekarnika? nie stopi się?

  • Wyglądają fantastycznie,a mój maz uwielbia wszystko co zawiera suszone pomidory 🙂

  • Katarzyna W.

    Robiłam podobne jak Ty tylko jeszcze z panierką. Faktycznie są pyszne!

    • Panierka też jest dobrym pomysłem. Dla maluszków jednak polecam te z piekarnika bez smażenia, dla starszaków i dla nas zdecydowanie panierka nada fajny smak 🙂

  • Mniam mniam 🙂

  • Wygląda smacznie i chyba nie za bardzo pracochłonne )

    • Właśnie fajny i pyszny obiad, który nie zabiera nam połowy dnia na przygotowanie dlatego szczerze Polecam! 🙂

  • Jud

    Smaczny i zdrowy pomysł na obiad 🙂

  • Ewa Dratwińska

    Świetny pomysł na obiad 🙂 ja też najczęściej robię dania z drobiu, bo są najłatwiejsze. Będę musiała przygotować kiedyś Twoje roladki 🙂

  • Muszę spróbować, bo uwielbiam pierś faszerowaną szpinakiem, natomiast połączenie z suszonymi pomidorami brzmi całkiem nieźle 😉 no i roladki to zawsze ciekawsza alternatywa dla faszerowanych dań 🙂

    • Suszone pomidory…na samą myśl mi ślinka cieknie 🙂 a w połączeniu ze szpinakiem i piersią z kurczaka smakują jeszcze lepiej 🙂