Zupa krem z czerwonej soczewicy z pomidorami

Zupa krem z czerwonej soczewicy z pomidorami to dobry pomysł na zdrowe i pyszne danie nie tylko dla malucha, ale również dla całej rodziny. Jednym z głównych składników zupy jest czerwona soczewica, którą można podawać dziecku już po ukończeniu 6 miesiąca życia. I na prawdę warto! Soczewica jest bardzo bogata w białko, wapń, fosfor, żelazo oraz cenne witaminy z grupy B: B1, B2, a także w witaminę C. Soczewicę można stosować również będąc na diecie bezglutenowej. Istnieje kilka rodzajów soczewicy, ja natomiast do swoje zupy dodałam dość popularną, lekką i z delikatnie słodkim smakiem soczewicę czerwoną.

Poniżej przedstawiam Wam przepis na porcję zupy dla całej rodziny, a nawet z zapasem na kolejny dzień 🙂

Składniki:

  • kawałek mięsa na jakim najbardziej lubicie gotować zupy ( u nas był to kawałek szpondra i szyjka z indyka, ale śmiało możecie użyć samego drobiu czy wołowiny)
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebulka
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • puszka pomidorów (250g netto) lub około 250 g świeżych sparzonych pomidorów bez skórki
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego
  • pietruszka zielona
  • groszek ptysiowy
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Na początek gotujemy tradycyjny rosół na kawałku ulubionego mięsa z zielem angielskim i liściem laurowym. Dodajemy pokrojone w słupki warzywa: marchew, pietruszkę, kawałek pora, selera oraz lekko podpieczoną cebulkę.
  2. W między czasie zalewamy soczewicę letnią wodą i odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie odcedzamy soczewicę najlepiej przez sitko i płuczemy pod bieżącą wodą.
  3. Według mnie dobry rosół powinien się gotować co najmniej 2 godziny. Dlatego około 40 minut przed końcem gotowania (minimum po 1,5 godziny gotowania) z naszego rosołu wyciągamy mięso, liście laurowe, ziele angielskie, cebulkę, pora i selera (chociaż ja połowę selera zostawiam w zupie). Dodajemy soczewicę i dalej gotujemy.
  4. Kiedy soczewica jest już miękka (po około 20 minutach) wrzucamy pomidory. Mogą to być dobrej jakości pomidory z puszki lub świeże, sparzone pomidory bez skórki. Gotujemy jeszcze przez 20 minut.
  5. Po lekkim ostygnięciu zupy wszystko blendujemy.
  6. Zupę można podawać jako sam krem ze świeżo pokrojoną pietruszką. Można również dodać 2 łyżki jogurtu naturalnego. My natomiast lubimy ją z groszkiem ptysiowym.
  7. Zupa zachowuje smak i zapach także następnego dnia dlatego zawsze gotujemy więcej. Ważne jednak, aby pamiętać o mieszaniu zupy podczas podgrzewania ponieważ zupy krem łatwo można przypalić.

SMACZNEGO!!

Najpewniej zainteresuje Cię też: