Sezon dyniowy w pełni! Za to najbardziej lubię ten czas, że wszędzie widzę wysyp większych, mniejszych, pomarańczowych, czerwonych czy żółtych dyń. Ostatnio Tomek wrócił do domu, położył mi na stole piękną, czerwoną dynię i powiedział „Zrób coś pysznego”. Wybór padł na malutkie, wilgotne, zdrowe i pyszne muffinki. Są idealne na tę porę roku. Szklanka gorącego mleka lub kakao może stanowić świetne uzupełnienie ich smaku. Gwarantuję, że nie tylko Tobie przypadną do gustu, ale również Twoim maluchom. Myślę, że muffinki dyniowe mogą być świetną alternatywą drugiego śniadania czy podwieczorku. Do kawy możesz delikatnie oprószyć cukrem pudrem, ale i bez niego smakują wyśmienicie. No dobra, ale jak zrobić te pyszne muffinki dyniowe? Przepis poniżej 😉
Składniki:
- 2 szklanki pokrojonej w drobną kostkę dyni
- 1 średnie jabłko
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1/3 szklanki oleju
- 3/4 szklanki mleka
- opcjonalnie cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Obraną i pokrojoną w kostkę dynię z niewielką ilością wody poddusić na małym ogniu do miękkości wraz z obranym ze skórki i pokrojonym w kostkę jabłkiem. Następnie zblendować.
- Jajko, mąkę i olej miksować. Składniki mokre zmieszać ze sobą w misce i stopniowo przesiewać do masy miksując na wolniejszych obrotach. Na końcu dodać puree z dyni i jabłka.
- Gotową masę przełożyć do foremek.
- Piec około 20-25 minut w temperaturze 200ºC.
- Gotowe muffinki dyniowe można posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!
P.S. Próbowałaś już Muffinki kakaowe z buraczkami, o których pisałam jakiś czas temu?