Gulasz wołowy z kaszą

Prosty przepis na gulasz dla niemowlaka, który możemy podać już od 10 miesiąca życia. Niektórzy co prawda twierdzą, że czerwone mięso w tym wołowinę należy podawać dziecku dopiero po ukończeniu 12 miesięcy. Jest jednak też druga szkoła, która zakłada, że czerwone mięso do którego zaliczamy wieprzowinę, cielęcinę, baraninę i wołowinę można zacząć stopniowo podawać już między 7 a 8 miesiącem życia. Kiedy Wy podacie swoim dzieciom mięsko zdecydujecie same, ale polecam Wam przygotowanie takiego gulaszu bo jest smaczny i zdrowy. Mój synek jadł, aż mu się uszy trzęsły 🙂

Składniki:

  • 15 dkg wołowiny
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 malutkie ziele angielskie
  • pół liścia laurowego
  • kasza jęczmienna pęczak

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
  2. Mięso zalać wodą tak, aby je przykryła, wrzucić ziele angielskie i liść laurowy. Gotować przez około godzinę.
  3. Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Dorzucić do garnka i gotować aż mięsko będzie miękkie (ja gotowałam całość prawie 3 godziny, aż mięso było bardzo miękkie, wręcz rozwarstwiało się).
  4. Kaszę gotować do momentu, aż będzie lekko rozgotowana.

SMACZNEGO!!

Chcesz poznać więcej praktycznych rad doświadczonych mam?

Dzięki moim wpisom oraz komentarzom setek mam Twoje macierzyństwo będzie łatwiejsze! :-)

  • Wyślę Ci najnowsze artykuły + unikalne treści tylko dla czytelników newslettera

Najpewniej zainteresuje Cię też: