Dorsz z ryżem i jarzynkami

Pyszny i lekki posiłek dla dzieci już od 10 miesiąca życia. W roli głównej występuje smaczna, bałtycka ryba czyli dorsz. Białe mięsko tej ryby jest bardzo delikatne, ale również bardzo sycące. Jako dodatki proponuję ryż z dodatkiem masła i gotowane jarzynki czyli marchewkę i pietruszkę. Przygotowanie całego dania zajmie nam pół godziny. Polecam 🙂

Składniki:

  • filet z dorsza
  • masło
  • koperek
  • czosnek
  • ryż
  • marchewka
  • pietruszka

Sposób przygotowania:

  1. Rybę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. Przełożyć rybę na folię aluminiową i z góry ułożyć gałązki koperku, masło i kilka plasterków czosnku. Całość zawinąć w folię.
  3. Rybę piec w piekarniku w temperaturze 190°C przez ok. 30 minut (czas zależy od wielkości i grubości ryby).
  4. Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w plasterki. Gotować do miękkości.
  5. Ryż gotować do momentu, aż będzie lekko rozgotowany. Przed podaniem rozpuścić na nim trochę masła.

SMACZNEGO!!

 

Chcesz poznać więcej praktycznych rad doświadczonych mam?

Dzięki moim wpisom oraz komentarzom setek mam Twoje macierzyństwo będzie łatwiejsze! :-)

  • Wyślę Ci najnowsze artykuły + unikalne treści tylko dla czytelników newslettera

Najpewniej zainteresuje Cię też:

  • Kamila

    Zrezygnowałabym z przygotowania potraw dla malucha przy użyciu folii aluminiowej. Bezpieczniejszy będzie parowar 🙂
    Pozdrawiam.