Dorsz z ryżem i jarzynkami

Pyszny i lekki posiłek dla dzieci już od 10 miesiąca życia. W roli głównej występuje smaczna, bałtycka ryba czyli dorsz. Białe mięsko tej ryby jest bardzo delikatne, ale również bardzo sycące. Jako dodatki proponuję ryż z dodatkiem masła i gotowane jarzynki czyli marchewkę i pietruszkę. Przygotowanie całego dania zajmie nam pół godziny. Polecam 🙂

Składniki:

  • filet z dorsza
  • masło
  • koperek
  • czosnek
  • ryż
  • marchewka
  • pietruszka

Sposób przygotowania:

  1. Rybę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. Przełożyć rybę na folię aluminiową i z góry ułożyć gałązki koperku, masło i kilka plasterków czosnku. Całość zawinąć w folię.
  3. Rybę piec w piekarniku w temperaturze 190°C przez ok. 30 minut (czas zależy od wielkości i grubości ryby).
  4. Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w plasterki. Gotować do miękkości.
  5. Ryż gotować do momentu, aż będzie lekko rozgotowany. Przed podaniem rozpuścić na nim trochę masła.

SMACZNEGO!!

 

Najpewniej zainteresuje Cię też: