Placuszki ziemniaczane z cukinią

Placki ziemniaczane to pewnie wspomnienie dzieciństwa każdego z nas. Jak dziś pamiętam tatę, który ścierał i ścierał te ziemniaki, a nam już ciekła ślinka bo nie mogłyśmy się doczekać kiedy w końcu będziemy mogły skosztować pysznego, chrupiącego placuszka. Postanowiłam przywołać lata dzieciństwa i przygotować placuszki ziemniaczane, ale nie tylko dla siebie, ale przede wszystkim dla moich chłopaków. Jednak z małą modyfikacją, a mianowicie z dodatkiem cukinii. Dlaczego akurat cukinia? Ponieważ cukinia to samo zdrowie! Generalnie możemy ją podawać dziecku już po skończeniu 6 miesiąca życia. Może nie w postaci smażonych placuszków, ale warto, aby dziecko poznawało jej smak już od początku. Cukinia jest lekkostrawna i pozytywnie wpływa na trawienie, dodatkowo odkwasza organizm. To łagodne w smaku warzywo jest również niezwykłym bogactwem wielu witamin i soli mineralnych m.in.: wapnia, fosforu, żelaza i magnezu.

placki-ziemniaczane-z-cukinia3

Jeżeli chodzi o placuszki są pyszne! Mimo, że jest to propozycja obiadowa, która nie zawiera mięsa to moi chłopcy nie mogli się od nich oderwać. Dwa dni po ich zrobieniu na życzenie Tomka znowu stałam z tartką i ścierałam ziemniaki i cukinię, aby smażyć te pyszności. Wiktorek zajadał się samymi placuszkami lub delikatnie polanymi jogurtem naturalnym, dla Tomka zrobiłam jeszcze dip czosnkowy (przepis poniżej).

Składniki:

-na placuszki:

  • 2 średnie cukinie
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 jajka
  • 4 kopiaste łyżki mąki
  • sól
  • pieprz

-na dip czosnkowy:

  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu ( opcjonalnie, ja nie zawsze dodaję)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • koperek
  • kilka plasterków czerwonej cebuli

Sposób przygotowania:

-placuszków:

  1. Cukinie umyć, odciąć końce i razem ze skórą zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Delikatnie posolić i odstawić na 15 minut. Następnie odsączyć z nadmiaru wody.
  2. Obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na tartce na małych oczkach. Wymieszać z cukinią i doprawić solą i pieprzem.
  3. Do całości dodać 2 jajka, mąkę i dokładnie wymieszać tak, aby wszystkie składniki się połączyły.
  4. Na rozgrzany na patelni olej wykładać łyżką ciasto, formując małe placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Na ręczniku papierowym odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

-dipu czosnkowego:

  1. Koperek umyć i drobno posiekać.
  2. Czosnek wycisnąć przez wyciskarkę.
  3. Kilka plasterków czerwonej cebuli bardzo drobno posiekać.
  4. Wszystkie składniki wymieszać w miseczce z jogurtem naturalnym i majonezem.
  5. Doprawić dla smaku solą i pieprzem.

SMACZNEGO!!

 

Najpewniej zainteresuje Cię też: