Zupa koperkowa jest zdrowa, pyszna i łatwa w przygotowaniu. Często możemy ją serwować naszym maluchom. Zwłaszcza teraz kiedy o duży, fajny, zielony i aromatyczny koperek nie trudno. Wiktorkowi posmakowała bardzo, przyznam się szczerze, że ja też ją uwielbiam. W moim przepisie jest użyta śmietana wymiennie na jogurt naturalny (w zależności co mam w lodówce), ale dla dzieci które są alergikami można ten składnik spokojnie pominąć. Myślę, że tą zupkę możemy podawać już najmłodszym maluchom mającym około 7-8 miesięcy, wystarczy ewentualnie zrezygnować z przypraw czy śmietany, a ryż troszkę dłużej pogotować.
Składniki:
- szyjka z indyka
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1 cebula
- pęczek koperku
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- kilka ziarenek kolorowego pieprzu
- jogurt naturalny lub śmietana
- łyżka masła
- 1 woreczek ryżu
Sposób przygotowania:
- W garnku gotujemy szyjkę z indyka z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego.
- Po zszumowaniu dodać warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler, por, cebulę. Marchewkę i pietruszkę kroimy w zapałki, talarki, kostkę, plasterki- według uznania). Dodać ziarenka pieprzu i gotować około 1,5 godziny.
- Koperek opłukać i pokroić.
- Na patelni rozgrzać łyżkę masła i podsmażyć na niej koperek. Dodać do zupy razem z ryżem. Gotować jeszcze około 20-30 minut.
- Pod koniec gotowania do małego garnka odlać dwie chochelki zupy i w nich rozpuścić śmietanę lub jogurt naturalny, następnie całość wlać do zupy.
- Zupkę serwować posypaną jeszcze odrobiną świeżego koperku.