Wiewiórka to idealne ciasto na jesienne i zimowe wieczory. Połączenie jabłek, cynamonu i orzechów jest wprost rewelacyjne. Polecam bo jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ciasto jest pyszne, miękkie i puszyste więc na pewno szybko zniknie z Waszych stołów.
Składniki:
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 2-3 jabłka
Sposób przygotowania:
- Przygotować formę do pieczenia, wysmarować margaryną i podsypać mąką.
- Posiekać orzechy. Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
- Jajka ubić na puszystą pianę, następnie dodać cukier i cukier wanilinowy.
- Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodę i cynamon.
- Wlewać bardzo powoli olej, cały czas miksując.
- Dodać jabłka i orzechy i wymieszać drewnianą łyżką.
- Przełożyć ciasto do formy, włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40-50 min.
- Po ostygnięciu ciasto posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!