Ciasto idealne do zrobienia wtedy kiedy wydaje Ci się, że nie masz na nic czasu. Dlaczego? Bo robi się je szybko i nawet jak przerwiesz w trakcie jego robienie bo dziecko zawoła, że chce siusiu, albo będziesz musiała dokończyć makijaż sylwestrowy to możesz być spokojna na pewno nie wyjdzie Ci zakalec 🙂 Ciasto bez pieczenia, na zimno, najlepiej oczywiście smakuje jak poleży sobie w lodówce kilka godzin, ale i chwilę po zrobieniu smakuje obłędnie.
Składniki:
- herbatniki (najlepiej kupić jedną większą paczkę, ale można też część herbatników np. jedną warstwę zastąpić krakersami)
- masa krówkowa kajmak 400 g
- 150 g masła
- 750 ml mleka
- 2 opakowania budyniu o smaku waniliowym lub śmietankowym
- ok. 5,6 łyżeczek cukru pudru
- 400 ml śmietany 36%
- 1 śmietan fix
- kilka kostek gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
- Przygotować budyń: 2 opakowania budyniu na 750 ml mleka. Ostudzić.
- Do ostudzonego budyniu dodać miękkie masło i cukier puder (ja dodałam 3 kopiaste łyżeczki, ale można dodać więcej jeżeli lubimy słodkie ciasta). Całość miksujemy na gładką, jednolitą masę.
- Na blaszce ciasno ułożyć pierwszą warstwę herbatników delikatnie namoczonych w mleku.
- W garnuszku podgrzać masę kajmakową i równomiernie rozlać ją na herbatnikach.
- Na masę kajmakową ułożyć kolejną warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy masę budyniową i rozsmarować po całości.
- Ułożyć kolejną, ostatnią już warstwę herbatników.
- Ubić śmietanę z cukrem pudrem (ok. 2,3 łyżeczek) i śmietan fixem na sztywno i wyłożyć na herbatniki.
- Na bitą śmietanę zetrzeć gorzką czekoladę.
- Włożyć na kilka godzin do lodówki.
Mały skrót: