Zupa koperkowa

Zupa koperkowa jest zdrowa, pyszna i łatwa w przygotowaniu. Często możemy ją serwować naszym maluchom. Zwłaszcza teraz kiedy o duży, fajny, zielony i aromatyczny koperek nie trudno. Wiktorkowi posmakowała bardzo, przyznam się szczerze, że ja też ją uwielbiam. W moim przepisie jest użyta śmietana wymiennie na jogurt naturalny (w zależności co mam w lodówce), ale dla dzieci które są alergikami można ten składnik spokojnie pominąć. Myślę, że tą zupkę możemy podawać już najmłodszym maluchom mającym około 7-8 miesięcy, wystarczy ewentualnie zrezygnować z przypraw czy śmietany, a ryż troszkę dłużej pogotować.

Składniki:

  • szyjka z indyka
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • pęczek koperku
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek kolorowego pieprzu
  • jogurt naturalny lub śmietana
  • łyżka masła
  • 1 woreczek ryżu

Sposób przygotowania:

  1. W garnku gotujemy szyjkę z indyka z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego.
  2. Po zszumowaniu dodać warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler, por, cebulę. Marchewkę i pietruszkę kroimy w zapałki, talarki, kostkę, plasterki- według uznania). Dodać ziarenka pieprzu i gotować około 1,5 godziny.
  3. Koperek opłukać i pokroić.
  4. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i podsmażyć na niej koperek. Dodać do zupy razem z ryżem. Gotować jeszcze około 20-30 minut.
  5. Pod koniec gotowania do małego garnka odlać dwie chochelki zupy i w nich rozpuścić śmietanę lub jogurt naturalny, następnie całość wlać do zupy.
  6. Zupkę serwować posypaną jeszcze odrobiną świeżego koperku.

SMACZNEGO!!

Najpewniej zainteresuje Cię też: