3 bit (bez pieczenia)

Ciasto idealne do zrobienia wtedy kiedy wydaje Ci się, że nie masz na nic czasu. Dlaczego? Bo robi się je szybko i nawet jak przerwiesz w trakcie jego robienie bo dziecko zawoła, że chce siusiu, albo będziesz musiała dokończyć makijaż sylwestrowy to możesz być spokojna na pewno nie wyjdzie Ci zakalec 🙂 Ciasto bez pieczenia, na zimno, najlepiej oczywiście smakuje jak poleży sobie w lodówce kilka godzin, ale i chwilę po zrobieniu smakuje obłędnie.

Składniki:

  • herbatniki (najlepiej kupić jedną większą paczkę, ale można też część herbatników np. jedną warstwę zastąpić krakersami)
  • masa krówkowa kajmak 400 g
  • 150 g masła
  • 750 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu o smaku waniliowym lub śmietankowym
  • ok. 5,6  łyżeczek cukru pudru
  • 400 ml śmietany 36%
  • 1 śmietan fix
  • kilka kostek gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować budyń: 2 opakowania budyniu na 750 ml mleka. Ostudzić.
  2. Do ostudzonego budyniu dodać miękkie masło i cukier puder (ja dodałam 3 kopiaste łyżeczki, ale można dodać więcej jeżeli lubimy słodkie ciasta). Całość miksujemy na gładką, jednolitą masę.
  3. Na blaszce ciasno ułożyć pierwszą warstwę herbatników delikatnie namoczonych w mleku.
  4. W garnuszku podgrzać masę kajmakową i równomiernie rozlać ją na herbatnikach.
  5. Na masę kajmakową ułożyć kolejną warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy masę budyniową i rozsmarować po całości.
  6. Ułożyć kolejną, ostatnią już warstwę herbatników.
  7. Ubić śmietanę z cukrem pudrem (ok. 2,3 łyżeczek) i śmietan fixem na sztywno i wyłożyć na herbatniki.
  8. Na bitą śmietanę zetrzeć gorzką czekoladę.
  9. Włożyć na kilka godzin do lodówki.

Mały skrót:

herbatniki → masa kajmakowa → herbatniki → masa budyniowa → herbatniki → bita śmietana → starta czekolada

SMACZNEGO!!

Najpewniej zainteresuje Cię też: