Ciasto idealne do zrobienia wtedy kiedy wydaje Ci się, że nie masz na nic czasu. Dlaczego? Bo robi się je szybko i nawet jak przerwiesz w trakcie jego robienie bo dziecko zawoła, że chce siusiu, albo będziesz musiała dokończyć makijaż sylwestrowy to możesz być spokojna na pewno nie wyjdzie Ci zakalec 🙂 Ciasto bez pieczenia, na zimno, najlepiej oczywiście smakuje jak poleży sobie w lodówce kilka godzin, ale i chwilę po zrobieniu smakuje obłędnie.
Składniki:
- herbatniki (najlepiej kupić jedną większą paczkę, ale można też część herbatników np. jedną warstwę zastąpić krakersami)
- masa krówkowa kajmak 400 g
- 150 g masła
- 750 ml mleka
- 2 opakowania budyniu o smaku waniliowym lub śmietankowym
- ok. 5,6 łyżeczek cukru pudru
- 400 ml śmietany 36%
- 1 śmietan fix
- kilka kostek gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
- Przygotować budyń: 2 opakowania budyniu na 750 ml mleka. Ostudzić.
- Do ostudzonego budyniu dodać miękkie masło i cukier puder (ja dodałam 3 kopiaste łyżeczki, ale można dodać więcej jeżeli lubimy słodkie ciasta). Całość miksujemy na gładką, jednolitą masę.
- Na blaszce ciasno ułożyć pierwszą warstwę herbatników delikatnie namoczonych w mleku.
- W garnuszku podgrzać masę kajmakową i równomiernie rozlać ją na herbatnikach.
- Na masę kajmakową ułożyć kolejną warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy masę budyniową i rozsmarować po całości.
- Ułożyć kolejną, ostatnią już warstwę herbatników.
- Ubić śmietanę z cukrem pudrem (ok. 2,3 łyżeczek) i śmietan fixem na sztywno i wyłożyć na herbatniki.
- Na bitą śmietanę zetrzeć gorzką czekoladę.
- Włożyć na kilka godzin do lodówki.
Mały skrót:
Rewelacyjny pomysł, szczególnie przy małym dziecku. Czegoś takiego szukałam. Zapisuję stronę w ulubionych
Bardzo mi miło i zapraszam 🙂
Mam podobny przepis ciasto jest pycha
Potwierdzam! Pycha!
Robiłam ostatnio na sylwestra, nie było czego zbierać 🙂 Nawet okruszki odkurzone!
Od czasu do czasu można poszaleć, pozdrawiam 🙂
O tak! Można, można poszaleć zwłaszcza jak są takie okazje 🙂
Zajrzałam, bo wygląda super apetycznie, a ja akurat piję kawę, przydałoby się takie ciacho! A potem policzyłam kalorie….
Myślę, że czasami można sobie pozwolić na małe „grzeszki” 🙂 Zresztą nie wydaje mi się, aby te kalorie mogły Tobie zaszkodzić 🙂
łał, musze pokazać mężowi, bo to on u nas w domu jest cake masterem 🙂
A Ty się nie skusisz, żeby zrobić? Jest na prawdę banalnie proste i szybkie w wykonaniu.
ja bym chętnie zrobiła, ale jeszcze wyjdzie mi lepsze niż jemu – nie mogę go zdetronizować w kwestii wypieków (nawet tych bez pieczenia) bo strzeli na mi kulinarnego focha 😉
He he 🙂 No to pokaż mężowi przepis i napisz czy smakowało i Tobie i jemu 🙂
Kupiłas mnie tym ( bez pieczenia). Niby tyłek rośnie i tego typu frykasy są nie wskazane, ale co tam:-p
Raz na jakiś czas można sobie pozwolić na taką przyjemność 🙂
Ciasto wygląda pysznie:) a smakuje pewnie o niebo lepiej.
Kasiu musisz sama spróbować, ale faktycznie jest PYSZNE!
Mniam, uwielbiam takie przepisy 🙂 ciasto wygląda pysznie! Pozdrawiam
Dziękuję:) Nie tylko wygląda, ale i smakuje pysznie 🙂
aż ślinianki nadgodziny biorą 🙂
he he 🙂 🙂
uwielbiam to ciasto. Jest idealne i takie jedwabiste
Ja też je bardzo lubię i duży plus za to, że szybko się je robi 🙂
Uwielbiam! Robie z troche trudniejszego przepisu i jest obłędne! Musze tez spróbować z Twojego 🙂
Spróbuj, spróbuj zwłaszcza jak będziesz miała mało czasu. Ja na razie robię szybkie i łatwe ciasta bo na te bardziej skomplikowane przyjdzie czas jak dziecko mi podrośnie i będę mogła na spokojnie sobie piec:)
Zapisuję sobie ten przepis – muszę koniecznie wypróbować. 🙂
Koniecznie wypróbuj! Jak raz zrobisz to gwarantuję, że na pewno będziesz do niego wracała 🙂
Ale rozpusta 🙂 🙂
To fakt! W ciąży pozwalam sobie czasami na takie chwile 🙂 chociaż poza ciąża też 🙂