Ciasto zebra

Ciasto Zebra to pyszne ciasto, które urzeka nas od samego początku. Sam wygląd dwukolorowych pasów jak u zebry sprawia, że trudno jest go sobie odmówić. Dzięki temu, że w swoim składzie ma wodę gazowaną to ciasto jest wilgotne i puszyste. Na pewno znacie to łatwe i szybkie do zrobienia ciasto, które idealnie pasuje praktycznie na każda okazję. To jak? Zabieramy się do roboty? 🙂

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej (+2 czubate łyżki)
  • 5 jajek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić na sztywną, puszystą masę, do której pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier.
  2. Do masy dodać żółtka, cały czas miksując do momentu połączenia składników.
  3. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia (można przesiać) i stopniowo dodawać do masy na przemian z olejem i wodą gazowaną. Mieszać drewnianą łyżką do momentu połączenia składników (mieszać należy delikatnie tak, aby piana nie opadła).
  4. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać dwie czubate łyżki mąki pszennej i delikatnie wymieszać. Do drugiej części dodać dwie czubate łyżki kakao i też delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
  5. Tortownicę wysmarować masłem lub margaryną i oprószyć bułką tartą (można tez wyłożyć papierem do pieczenia).
  6. Na środek tortownicy nakładać na przemian po dwie, trzy łyżki białego i ciemnego ciasta. Będą się one stopniowo rozlewać po całej formie.
  7. Piec w rozgrzanym do 175°C piekarniku przez około godzinę, do suchego patyczka.
  8. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!

Najpewniej zainteresuje Cię też: