Ciasto Zebra to pyszne ciasto, które urzeka nas od samego początku. Sam wygląd dwukolorowych pasów jak u zebry sprawia, że trudno jest go sobie odmówić. Dzięki temu, że w swoim składzie ma wodę gazowaną to ciasto jest wilgotne i puszyste. Na pewno znacie to łatwe i szybkie do zrobienia ciasto, które idealnie pasuje praktycznie na każda okazję. To jak? Zabieramy się do roboty? 🙂
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej (+2 czubate łyżki)
- 5 jajek
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 czubate łyżki kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Białka ubić na sztywną, puszystą masę, do której pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier.
- Do masy dodać żółtka, cały czas miksując do momentu połączenia składników.
- Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia (można przesiać) i stopniowo dodawać do masy na przemian z olejem i wodą gazowaną. Mieszać drewnianą łyżką do momentu połączenia składników (mieszać należy delikatnie tak, aby piana nie opadła).
- Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać dwie czubate łyżki mąki pszennej i delikatnie wymieszać. Do drugiej części dodać dwie czubate łyżki kakao i też delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
- Tortownicę wysmarować masłem lub margaryną i oprószyć bułką tartą (można tez wyłożyć papierem do pieczenia).
- Na środek tortownicy nakładać na przemian po dwie, trzy łyżki białego i ciemnego ciasta. Będą się one stopniowo rozlewać po całej formie.
- Piec w rozgrzanym do 175°C piekarniku przez około godzinę, do suchego patyczka.
- Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.