Truskawkowe ptasie mleczko

Sezon na truskawki wciąż trwa więc mam dla Ciebie kolejną propozycję na ciasto z wykorzystaniem truskawek (bo liczę, że przepis na biszkopt z truskawkową pianką już wypróbowałaś 🙂 ). Tym razem ciasto, które królowało w moim rodzinnym domu w te letnie, upalne dni. Mama zawsze robiła je w moje imieniny bo w sumie 26 lipca prawie zawsze był gorący. Błyskawiczne w wykonaniu i mocno owocowe – truskawkowe chociaż to jakie owoce dodasz zależy tylko od Ciebie (mogą to być nie tylko truskawki, ale także jagody czy jak to mówią w rodzinnych stronach mojego męża borówki, maliny czy poziomki). Podobnie smak galaretek możesz zmieniać za każdym razem, jednak sam smak warstwy ptasiego mleczka w moim przypadku zawsze jest ten sam – TRUSKAWKOWY!

Ciasto idealne na każdą okazję, rozpływające się w ustach, ale ostrzegam znika w zastraszającym tempie 🙂

Składniki:

  • biszkopty
  • 3 galaretki (proponowane smaki: wiśniowa, truskawkowa, malinowa)
  • truskawki (około 500 g)
  • 200 ml śmietany 36%
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami.
  2. W 200 ml  gorącej wody rozpuścić 1 galaretkę i pozostawić do ostygnięcia.
  3. Na biszkopty dość gęsto ułożyć truskawki i zalać ostygniętą galaretką. Włożyć do lodówki do zastygnięcia.
  4. W 200 ml wody rozpuścić galaretkę truskawkową i pozostawić do ostygnięcia.
  5. Śmietanę z 2 łyżeczkami cukru pudru zmiksować na sztywno i dodać ostygniętą galaretkę truskawkową.
  6. Gotową piankę wylać na tortownicę i włożyć do lodówki, aż lekko zastygnie. Następnie ułożyć truskawki (lub inne owoce) delikatnie dociskając do pianki.
  7. W 200 ml wody rozpuścić 1 galaretkę. Po ostygnięciu zalać owoce w tortownicy.
  8. Po zastygnięciu ostatniej warstwy ciasto jest gotowe do spożycia.

SMACZNEGO!
CZEKAM NA WRAŻENIA…

Najpewniej zainteresuje Cię też: