Pyszna szarlotka mojego dzieciństwa

Robiła ją moja babcia, robi ją moja mama, robię ją i ja. Dlaczego? Bo w życiu nie jadłam lepszej szarlotki! Najlepiej smakuje oczywiście na ciepło, można ją też podawać z gałką lodów zwłaszcza jak za oknem mamy takie piękne słońce, ale i bez żadnych dodatków smakuje wyśmienicie. Do nadzienia jabłkowego można dodać także cynamon, ja jednak wolę ją w „tradycyjnej” wersji jaką pamiętam jeszcze z dzieciństwa czyli bez cynamonu. Z czystym sercem polecam Ci przepis, niech idzie w świat i podbija serca i podniebienia innych!

A jeżeli zostało Ci jeszcze jabłek i nie wiesz co z nimi zrobić to polecam wypróbowanie też innego przepisu z jabłkami. Znajdziesz go tutaj.

Składniki:

  • 3 żółtka
  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru x2 (1x do ciasta, 1x do jabłek)
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 12 łyżek mleka
  • 3 łyżki smalcu
  • 3 łyżki margaryny
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Tak przygotowane jabłka podsmażyć z dodatkiem 3/4 szklanki cukru.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na stolnicę. Dodać pozostałe składniki i zagnieść. Ciasto konsystencją ma być luźniejsze niż na pierogi.
  3. Z ciasta uformować kulę i przekroić na dwie równe części. Jedną część rozwałkować i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Na ciasto wyłożyć jabłka i równomiernie rozprowadzić.
  5. Rozwałkować drugą część ciasta i wyłożyć ją na jabłka.
  6. Pozostałe z jajek białka roztrzepać widelcem i posmarować pędzelkiem wierzch ciasta.
  7. Piec 60 minut w temperaturze 180°C.
  8. Dla smaku posypać cukrem pudrem. Dobrze smakują też z gałką lodów waniliowych.

To co? Kawa? Szarlotka?

SMACZNEGO!

Najpewniej zainteresuje Cię też:

31 komentarzy

  1. Wygląda pysznie. Ciasta domowe to jest to! U mnie w domu nie kupuje się ciasta, a takie wypieki rozchodzą się w moment 🙂
    ps. Bardzo podoba mi się Twój widelczyk do ciasta 😛

    • He he dzięki 🙂 Nie lepszego ciasta od domowego. U mnie też na wszystkie święta, uroczystości i często też bez okazji piecze się ciasta w domu są w smaku sto razy lepsze od tych sklepowych. Pozdrawiam 🙂

  2. Uwielbiam szarlotkę! To moje ukochane ciasto! U mnie w domu niestety nie było tradycji pieczenia 🙁 więc nie mam takich wspomnień ani babcinych przepisów, za to sama tworzę tradycje u siebie 🙂 A u mnie pichcenie jest zawsze 🙂

  3. Alicjares pisze:

    Uwielbiam szarlotki:) Kojarzą mi się z babcią i dzieciństwem. Sama je robię , choć uwielbiam te w wersji na kruchym. Przyjrzę się Twojemu przepisowi:)

    • To szarlotka kojarzy nam się bardzo podobnie:) Tą szarlotkę robiła bardzo często moja babcia, a teraz dokładnie taką samą robi moja mama, a w ślad za nią i ja. Polecam bo naprawdę jest pyszna 🙂

  4. Szarlotka z lodami to deser do którego mam słabość, bo jadłam na pierwszej randce z mężem. 🙂 Ja sama jestem mocno leniwa i zamiast szarlotki robię tartę jabłkową. 😀

  5. Mom on top pisze:

    Podobno wszyscy uwielbiają szarlotkę 🙂 Moi mężczyźni na pewno by chcieli, żebym taką zrobiła 🙂

  6. Zwykła Matka pisze:

    ajaja jakie pyszności 🙂

  7. Ja z chęcią wypróbuję Twój przepis, bo robiłam już kilka rzeczy Twojej receptury i były pyszne, więc szarlotka pewnie też mnie nie zawiedzie☺

  8. Aga Agnieszka pisze:

    Wygląda mega!!!! Muszę przyznać, że dopiero od niedawna polubiłam ciasta, wcześniej były mi zupełnie obojętne… Dziwne, co nie?:P Ta jest obłędnza i chętnie bym się skusiła…;)

    Pozdrawiamy:)

  9. Moderna pisze:

    Przepysznie wygląda :))

  10. wygląda pysznie, ale mi ochoty narobiłaś 🙂

  11. Uwielbiam szarlotkę! Pychota

  12. Bardzo smakowity przepis 🙂 Uwielbiam takie pyszności 🙂

  13. Uwielbiam szarlotkę. Moja rodzina nie podziela mojego zamiłowania i korzystam jak mama moja upiecze 🙂 Widzę jednak dużo ciekawych przepisów i na pewno wrócę 🙂