Gulasz wołowy z kaszą

Prosty przepis na gulasz dla niemowlaka, który możemy podać już od 10 miesiąca życia. Niektórzy co prawda twierdzą, że czerwone mięso w tym wołowinę należy podawać dziecku dopiero po ukończeniu 12 miesięcy. Jest jednak też druga szkoła, która zakłada, że czerwone mięso do którego zaliczamy wieprzowinę, cielęcinę, baraninę i wołowinę można zacząć stopniowo podawać już między 7 a 8 miesiącem życia. Kiedy Wy podacie swoim dzieciom mięsko zdecydujecie same, ale polecam Wam przygotowanie takiego gulaszu bo jest smaczny i zdrowy. Mój synek jadł, aż mu się uszy trzęsły 🙂

Składniki:

  • 15 dkg wołowiny
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 malutkie ziele angielskie
  • pół liścia laurowego
  • kasza jęczmienna pęczak

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
  2. Mięso zalać wodą tak, aby je przykryła, wrzucić ziele angielskie i liść laurowy. Gotować przez około godzinę.
  3. Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Dorzucić do garnka i gotować aż mięsko będzie miękkie (ja gotowałam całość prawie 3 godziny, aż mięso było bardzo miękkie, wręcz rozwarstwiało się).
  4. Kaszę gotować do momentu, aż będzie lekko rozgotowana.

SMACZNEGO!!

Najpewniej zainteresuje Cię też: