Prosty przepis na gulasz dla niemowlaka, który możemy podać już od 10 miesiąca życia. Niektórzy co prawda twierdzą, że czerwone mięso w tym wołowinę należy podawać dziecku dopiero po ukończeniu 12 miesięcy. Jest jednak też druga szkoła, która zakłada, że czerwone mięso do którego zaliczamy wieprzowinę, cielęcinę, baraninę i wołowinę można zacząć stopniowo podawać już między 7 a 8 miesiącem życia. Kiedy Wy podacie swoim dzieciom mięsko zdecydujecie same, ale polecam Wam przygotowanie takiego gulaszu bo jest smaczny i zdrowy. Mój synek jadł, aż mu się uszy trzęsły 🙂
Składniki:
- 15 dkg wołowiny
- 1 mała marchewka
- 1 mała pietruszka
- 1 malutkie ziele angielskie
- pół liścia laurowego
- kasza jęczmienna pęczak
Sposób przygotowania:
- Mięso umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
- Mięso zalać wodą tak, aby je przykryła, wrzucić ziele angielskie i liść laurowy. Gotować przez około godzinę.
- Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Dorzucić do garnka i gotować aż mięsko będzie miękkie (ja gotowałam całość prawie 3 godziny, aż mięso było bardzo miękkie, wręcz rozwarstwiało się).
- Kaszę gotować do momentu, aż będzie lekko rozgotowana.