Ulubione ciastka mojego męża, smak jego dzieciństwa. Nieraz opowiadał mi o pysznych, pulchniutkich kokosankach jego babci, które znikały ze stołu w zastraszającym tempie. Pewnie do kokosanek babci Wiktorii jeszcze mi dużo brakuje, jednak staram się jak tylko mogę 🙂 Kokosanki robi się bardzo szybko i myślę, że są bardzo dobrym pomysłem na słodką, urodzinową przekąskę dla dzieci.
Składniki:
na biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 1/4 mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
na polewę:
- kostka margaryny (250g)
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki mleka
- 5 łyżek gorzkiego kakao
- około 200 g wiórek kokosowych
Sposób przygotowania:
– biszkoptu:
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę (jajka powinny mieć temperaturę pokojową).
- Małymi porcjami dodawać cukier cały czas miksując, a później po kolei żółtka nie przerywając miksowania.
- Następnie dodać proszek do pieczenia, mąkę, mąkę ziemniaczaną (najlepiej, aby mąki były przesiane) i wymieszać drewnianą łyżką bądź szpatułką aż do połączenia się składników. Nie miksować, dzięki temu uzyskamy puszysty biszkopt.
- Ciasto delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec w temperaturze 170°C przez około 45 min, do suchego patyczka.
- Wystudzony biszkopt pokroić na małe prostokąty (około 6×4 cm).
– polewy czekoladowej:
- W niewielkim garnuszku rozpuścić margarynę.
- Następnie dodać mleko i cukier. Na końcu wsypać kakao i cały czas mieszać, aż do połączenia się składników.
- Wyłączyć ogień i maczać w tak przygotowanej polewie biszkoptowe prostokąty, a następnie obtoczyć w wiórkach kokosowych.