Ciasteczka z marmoladą

Błyskawiczne ciasteczka, zarówno w wykonaniu jak i znikaniu ze stołu 🙂 Są tak pyszne, że trudno się im oprzeć. Smakują wyśmienicie zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, jak i na następny dzień i kolejny, kolejny…

Składniki:

  • 1 kostka margaryny (polecam Kasię)
  • 1 kostka smalcu
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 łyżki octu
  • 5 dag drożdży
  • 2 cukry wanilinowe
  • ok. 1 kg mąki
  • marmolada
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki (oprócz marmolady i cukru pudru) łączymy ze sobą i zagniatamy z nich ciasto (składniki powinny mieć temperaturę pokojową).
  2. Następnie odrywamy po kawałku, rozwałkowujemy i wycinamy kwadraty za pomocą nożyka do ciasta.
  3. Na każdy kwadrat nakładamy marmoladę, łapiemy za dwa przeciwległe końce ciasta i mocno zaciskamy.
  4. Gotowe ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 10-15 min, aż ciasteczka będą złote.
  6. Na koniec ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!

Najpewniej zainteresuje Cię też: