Ciasto zebra

Ciasto Zebra to pyszne ciasto, które urzeka nas od samego początku. Sam wygląd dwukolorowych pasów jak u zebry sprawia, że trudno jest go sobie odmówić. Dzięki temu, że w swoim składzie ma wodę gazowaną to ciasto jest wilgotne i puszyste. Na pewno znacie to łatwe i szybkie do zrobienia ciasto, które idealnie pasuje praktycznie na każda okazję. To jak? Zabieramy się do roboty? 🙂

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej (+2 czubate łyżki)
  • 5 jajek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić na sztywną, puszystą masę, do której pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier.
  2. Do masy dodać żółtka, cały czas miksując do momentu połączenia składników.
  3. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia (można przesiać) i stopniowo dodawać do masy na przemian z olejem i wodą gazowaną. Mieszać drewnianą łyżką do momentu połączenia składników (mieszać należy delikatnie tak, aby piana nie opadła).
  4. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać dwie czubate łyżki mąki pszennej i delikatnie wymieszać. Do drugiej części dodać dwie czubate łyżki kakao i też delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
  5. Tortownicę wysmarować masłem lub margaryną i oprószyć bułką tartą (można tez wyłożyć papierem do pieczenia).
  6. Na środek tortownicy nakładać na przemian po dwie, trzy łyżki białego i ciemnego ciasta. Będą się one stopniowo rozlewać po całej formie.
  7. Piec w rozgrzanym do 175°C piekarniku przez około godzinę, do suchego patyczka.
  8. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!

Najpewniej zainteresuje Cię też:

48 komentarzy

  1. U Ciebie ta zebra to jest taka grubiutka, fajna, u mnie zawsze opada i jakaś cienka jest:(. Zebra to moje ulubione ciasto. Jakiej wielkości tortownicy użyłaś do tej ilości składników? Ja może po prostu mam za dużą:(

  2. Gaja pisze:

    O jaaaa, no to teraz zdradziłaś mi w końcu sekret zebry 🙂
    Te apetyczne i fantazyjne paski zawsze mnie odciągały od robienia tego ciasta, bowiem nie wiedzialam jak się to czyni 🙂
    Teraz wydaje się to takie proste! Dziękuję za inspiracje :*

    • I faktycznie jest proste:) Czasami tak jest, że widzimy coś fajnego, nietypowego i od razu myślimy, że my nigdy czegoś takiego nie zrobimy, że pewnie jest trudne i czasochłonne, ale jak to mówią pozory mylą 🙂

  3. Pychota! Moja mama wieki temu robiła to ciasto – musze jej przypomnieć o tym przepisie

  4. wygląda bardzo zachęcająco 🙂

  5. Jola pisze:

    Wypróbowane, zrobione, pyszne !!

  6. Michelle pisze:

    Nic nie będę piekła, bo skończe ciążę jako baryłka!! 😀 Ale wygląda cudownie… <3

    A! Jesteście z Krakowa? Widziałam hasztagi z instagrama. 😉

  7. Ale mi narobiłaś smaka 😀 takie ciasto często jadłam w dzieciństwie. Nigdy nie robiłam, muszę spróbować z Twojego przepisu 🙂

  8. MartynaG.pl pisze:

    To MUSI być pyszne. Jak pamiętam z czasów dzieciństwa nigdy mnie ten przepis nie zawiódł 🙂

  9. Kobietapo30 pisze:

    Smak z mojego dzieciństwa 🙂 I wygląd też 😉

  10. Turlu Tutu pisze:

    Ciasto wygląda mega! A moje dzieciaki to chyba pną ze szczęścia, bo uwielbiają wszystko co kontrastowe, a ciasto zebra wpisuje się w ten trend idealnie!:P

  11. TosiMama pisze:

    Uwielbiam:)))

  12. A my dzisiaj też zeberkę mamy 😀 😀

  13. Ulubione ciasto mojego męża – niestety nie mam na nie dobrego przepisu i wychodzi mi za suche. Chętnie wypróbuję nowy 😉

  14. Zwykła Matka pisze:

    Chyba mam podobny przepis…..ta woda gazowana… u mnie napój pomarańczowy 🙂 To ulubiona babka mojej córki i męża 🙂 Właściwie to może im zrobię na weekend?? w końcu zaczynamy ferie !!

  15. Marta Lenartowicz pisze:

    Zebra to jedno z moich ulubionych ciast, którymi zajadałam się w dzieciństwie. 🙂

  16. Przypomnialas mi ciasto zebre mojej babci! Ale bym zjadla 🙂