Pyszne, pulchne racuszki, które robi moja mama swoim smakiem urzekły także mojego męża i synka. Dzisiaj rano wszyscy zajadaliśmy się nimi na śniadanie. Preferujemy racuszki bez owoców, delikatnie posypane cukrem pudrem, ale można dodać jabłka, banany czy inne najlepiej soczyste owoce. Racuszki można podawać także z dżemem, albo całkiem same są tak pyszne, że w każdej kombinacji będą smakować.
Składniki:
- 250 ml kefiru (polecam kefir Krasnystaw)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżeczki cukru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- ok. 1 szklanki mąki (polecam mąkę Zamojską)
- olej
- cukier puder
- opcjonalnie owoce
Sposób przygotowania:
- Do miski wlać kefir, który powinien mieć temperaturę pokojową. Następnie kolejno dodać żółtko, sodę, cukier, szczyptę soli.
- Dodać mąkę i mieszać do momentu uzyskania gęstej, jednolitej masy. Masa powinna mieć podobną konsystencję jak masa do pączków.
- Tak przygotowaną masę odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
- Na patelni rozgrzać olej i łyżką formować placuszki.
- Smażyć z obu stron na złoty kolor.
- Na ręczniku papierowym można delikatnie racuchy odsączyć z tłuszczu.
- Posypać cukrem pudrem lub polać sosem owocowym lub dżemem.