Racuszki Babci Marysi

Pyszne, pulchne racuszki, które robi moja mama swoim smakiem urzekły także mojego męża i synka. Dzisiaj rano wszyscy zajadaliśmy się nimi na śniadanie. Preferujemy racuszki bez owoców, delikatnie posypane cukrem pudrem, ale można dodać jabłka, banany czy inne najlepiej soczyste owoce. Racuszki można podawać także z dżemem, albo całkiem same są tak pyszne, że w każdej kombinacji będą smakować.

Składniki:

  • 250 ml kefiru (polecam kefir Krasnystaw)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • ok. 1 szklanki mąki (polecam mąkę Zamojską)
  • olej
  • cukier puder
  • opcjonalnie owoce

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wlać kefir, który powinien mieć temperaturę pokojową. Następnie kolejno dodać żółtko, sodę, cukier, szczyptę soli.
  2. Dodać mąkę i mieszać do momentu uzyskania gęstej, jednolitej masy. Masa powinna mieć podobną konsystencję jak masa do pączków.
  3. Tak przygotowaną masę odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
  4. Na patelni rozgrzać olej i łyżką formować placuszki.
  5. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
  6. Na ręczniku papierowym można delikatnie racuchy odsączyć z tłuszczu.
  7. Posypać cukrem pudrem lub polać sosem owocowym lub dżemem.

SMACZNEGO!!

Najpewniej zainteresuje Cię też: